Публікація

У Представництві ЄС в Україні відбулось відкриття виставки, присвяченої Андрію Сахарову

У 2011 році виповнюється 53 роки від часу ухвалення Загальної декларації прав людини (Universal Declaration of Human Rights), а 10 грудня, за традицією, світ відзначає День захисту прав людини.

                 

З нагоди Дня захисту прав людини Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Кетрін Ештон зазначила, що у цей день Європейський Союз віддає данину поваги тим, хто присвятив своє життя захисту основоположних прав людей по всьому світу. Цього року день прав людини фокусується на діяльності правозахисників, а також на ролі соціальних медіа, які можуть надати суттєву підтримку цій роботі й стати рушієм наближення змін на краще.

12 грудня 2011 року з нагоди Дня захисту прав людини, у Представництві ЄС в Україні відкрито виставку, присвячену Андрію Сахарову, та круглий стіл «Реформи у сфері прав людини: зміни заради змін або правила життя?».

У дискусії взяли участь  експерти, представники профільних проектів, фінансованих ЄС, державних інституцій, громадських організацій та ЗМІ. Виставку «Андрій Сахаров: тривога та надія» (Andrei D. Sakharov: Alarm and Hope) відкрив Голова Представництва ЄС в Україні, Посол Жозе Мануел Пінту Тейшера. З 14 грудня по 14 січня з виставкою можна буде ознайомитися в Інформаційному центрі ЄС при Інституті Міжнародних відносин Київського Національного університету ім. Т. Г. Шевченко.

Учасники круглого столу обговорили питання реформування судової влади (судочинства), Закон про громадські організації  в Україні та роль комунікацій у формуванні правової свідомості й відповідальності суспільства, а також значення підтримки процесів демократизації в Україні з боку ЄС.  Наголошувалося, що Європейський Союз підтримує проекти у сфері зміцнення демократії і прав людини в Україні в рамках програм Європейського інструменту з питань демократії та прав людини (ЄІДПЛ).

Інформаційна довідка:

Європейський інструмент з питань демократії та прав людини (ЄІДПЛ) створений задля того, аби допомогти громадянському суспільству у різних країнах світу стати ефективною рушійною силою при проведенні політичних реформ і в захисті прав людини. Ключовим аспектом програми ЄІДПЛ є можливість надавати допомогу без необхідності отримувати згоду від урядів інших країн. Як наслідок, ЄІДПЛ може працювати над непростими та контроверсійними політичними питаннями, застосовуючи інноваційні підходи, та напряму співпрацювати з місцевими організаціями громадянського суспільства, яким важливо зберегти свою незалежність від державних органів. Все це забезпечує гнучкість та додаткові можливості реагувати на виклики у середовищах, які постійно змінюються.

Мобільна виставка «Андрій Сахаров: тривога та надія» (Andrei D. Sakharov: Alarm and Hope), присвячена пам’яті академіка, лауреата Нобелівської премії миру, правозахисника Андрія Сахарова (1921-1989). Експозиція розповідає про діяльність  видатного суспільного діяча, який виступав за визнання цінності прав людини як одного з базових принципів сучасної цивілізації.

Виставку підготовлено  за підтримки Комісара Ради Європи з прав людини Томаса Хаммарберга. Експозиція була урочисто відкрита в грудні 2009 року,  потім її було представлено у Стокгольмі, Ґельсінкі, Парижі, Варшаві, Лісабоні, Москві, Единбурзі та інших європейських містах. 12 грудня 2011 року виставку відкрито у Києві.  

Для додаткової інформації: Вікторія Макеєнко, +38-0509080834, makeenko@keycommunications.ua.

Фото з виставки можна подивитись за ЦИМ посиланням:

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: