Публікація

У Польщі дитячий будинок намагався відібрати в українки двох дітей

Юристи УГСПЛ допомогли жінці не втратити сина та дочку. Польський дитячий будинок намагався відібрати двох неповнолітніх дітей в українки, яка потрапила у складні життєві обставини, перебуваючи на території іншої державі. Завдяки зусиллям юристів громадської приймальні УГСПЛ в Івано-Франковську суд став на бік жінки, не давши згоди на те, щоб дітей вивезли за кордон.

Пані Олена у пошуках кращого життя відправилась до Польщі. Оскільки жінка не хотіла розлучатися зі своїми двома маленькими дітьми — Іванком (5 років) та Олечкою (11 років), то вони теж поїхали з матір’ю. На жаль, життя на чужині для української сім’ї виявилось не таким легким, як здавалось. Жінка з дітьми потрапила у складну життєву ситуацію. Наслідки цього для пані Олени виявились ще трагічнішими — за рішенням польського суду дітей розлучили з матір’ю, віддавши у дитячий будинок, де мали про них подбати. Щоб повернути дітей, пані Олена мала виконати умови суду, зокрема знайти роботу.

13709819_10207184791358143_4163857000545199243_n
Юрій Вацик

Не маючи можливості працевлаштуватися в Польщі, жінка йде на відчайдушний крок — наважується самовільно перевезти дітей на територію України. Однак на цьому історія не закінчилась. Після прибуття дітей в Україну, дитячий будинок звернувся до суду про їх повернення на територію Республіки Польща в порядку Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей.

Щоб не втратити дітей ще раз, пані Олена звернулась по допомогу до юристів громадської приймальні УГСПЛ в Івано-Франківській області.

«Нашими зусиллями було здійснено захист інтересів пані Олени та її дітей. Івано-Франківський міський суд відмовив у задоволенні позову дитячого будинку про повернення дітей на територію Республіки Польща, зокрема, в зв’язку із тим, що існувала суттєва загроза завдання психічної шкоди дітям внаслідок їх повернення у дитячий будинок», — розповідає юрист приймальні УГСПЛ Юрій Вацик.

Справа була підтримана Центром стратегічних справ УГСПЛ.

Підготувала Тетяна Гончарук

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: