Публікація

У Петербурзі та Ленінградській області 5 тисяч ув’язнених оголосили голодування

У Петербурзі та Ленінградській області 5 тисяч ув’язнених почали голодування, повідомляє НТВ. Це рішення прийнято в знак солідарності з ув’язненими, які знаходяться у виправній установі в селищі Форносово, які скаржаться на жорстоке поводження з боку адміністрації колонії. Яким чином всі вони отримали інформацію про голодування незрозуміло, оскільки серед них є особи, які утримуються в умовах суворої ізоляції.

За повідомленням порталу „Права людини в Росії”, припускають, що сигналом до початку голодування стала розіслана нелегально по місцям позбавлення волі записка такого змісту:

„Усі ми позбавлені волі, а не права на достойне життя” підтримайте і докажіть своїм вчинком, що ви заслуговуєте на краще…”

За словами заступника начальника Державного Управління Виконання Покарань (ДУВП) міста та області Сергія Полякова, подібні заяви зробили: в слідчому ізоляторі № 1 „Хрести” – 2100 чоловік, у слідчому ізоляторі № 4 (розташований на вул. Лебедева) – 1500 чоловік, у слідчому ізоляторі № 47/5 – 168 чоловік. Про це повідомило Фонтанка.ру. Крім того, в колонії №3 відмовилися від харчування 1000 чоловік, в колонії № 5 – 55 чоловік, в колонії № 6 – 21 особа. Як сказав Сергій Поляков, відмова від їжі не означає проведення широкомасштабного голодування.

Причиною голодування, за даними ДУВП, стала незгода спецконтингента пенітенціарних закладів зі встановленим порядком відбування покарання та режимом тримання затриманих для слідства чи суду, а також зловживання з боку адміністрації пенітенціарних закладів. Як відзначив Поляков, усі, хто заявив про початок голодування, посилаються на порушення, що мають місце в колонії № 4 в селищі Форносово Ленінградської області. Проте в самій колонії № 4 ні однієї заяви про відмову від їжі не зафіксовано.

Усього голодують ув’язнені 15 з 16 наявних у Петербурзі та області виправних закладів, повідомляє телеканал НТВ.

У ДУВП Мінюсту Росії по Санкт-Петербургу та Ленінградській області дії ув’язнених розцінюють не як голодування, а як „відмову від їжі”. За словами представників ДУВП, скарги ув’язнених на жорстоке поводження адміністрацій колоній та „навіть вбивство” не підтверджуються.

Співробітники спецустанов звертають свою увагу на те, що офіційно відмова від їжі вважається оголошенням голодування тільки у випадку спрямування протестуючими відповідної заяви з викладенням певних вимог. Така заява поки ні в одну інстанцію не надійшла, хоча „проект” вимог відомий. Це – відсторонення від виконання обов’язків керівництва колонії № 4 та першого заступника ДУВП Володимира Веселова.

За деякими даними серед дій, що викликали незадоволення ув’язнених, – вимагання у спецконтингенту грошей зі сторони адміністрації колонії. Для перевірки цієї інформації до колонії в Форносово спрямовано представників прокуратури з нагляду за дотриманням законів у виправних закладах, які працюють у взаємодії зі співробітниками ДУВП. Як повідомили у прокуратурі, якщо будуть виявлені факти зловживання зі сторони адміністрації пенітенціарного закладу, інцидент може закінчитися порушенням кримінальної справи.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: