Публікація

У Львові презентували фотовиставку про війну на сході України

У середу, 9 березня, в приміщені Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» було презентовано експозицію міжнародної виставки «Війна за мир». Її ініціаторами виступили Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини в місті Ужгород та Центр правових та політичних досліджень «СІМ».

Нещодавно відкриття виставки відбулось на Закарпатті, а в квітні організатори планують представити експозицію в Словаччині та Чехії.

Метою проекту є донесення об’єктивної інформації про події на сході України та порушення Російською Федерацією норм міжнародного гуманітарного права. На ній представлені фотороботи, що зображують українських добровольців, зокрема бійців окремої зведеної штурмової роти «Карпатська Січ», у складі 93-ої механізованої бригади Збройних Сил України. Хронологічно світлини охоплюють період від початку діяльності військових – до сьогоднішніх днів.

До Львова виставка «Війна за мир» прибула завдяки партнерським відносинам громадських приймалень УГСПЛ в Ужгороді та Львові.

Відкриваючи експозицію, керівниця центру освітніх програм Центру «СІМ» Ніна Хома зазначила: «Приємно, що УГСПЛ відкриває свої нові громадські приймальні у різних містах України, зокрема і в Ужгороді. Приємно також відзначити послідовність і скоординованість роботи цих приймалень. – наголосила вона. – Це вже не перша акція, зокрема й фотоекспозиція, нашого Центру в цих музейних стінах. «СІМ» постійно організовує правозахисні заходи на допомогу учасникам АТО та їхнім сім’ям. Війна на сході України змушує не забувати, у який час ми живемо, тому намагаємося влаштовувати зустрічі із медиками, волонтерами, учасниками АТО, щоб знати чим треба і можна допомогти».

Пані Хома також підкреслила, що ця фотоекспозиція – не єдина у Львові  розповідає про війну на Сході, але є унікальною, оскільки створена безпосередніми учасниками подій.

Люди за кордоном не завжди розуміють що відбувається, тим паче, коли перебувають під впливом пропаганди. Наприклад, у хроніці виставки можна прочитати такі відгуки зі Словаччини, як «Слава Новоросії!», – ми їх не закреслюємо, бо це нам пояснює, як відбувається маніпуляція свідомістю людей, яким нав’язують, що це, мовляв, внутрішній конфлікт, а не чужоземна агресія. 

Борис Кондратюк, координатор УГСПЛ в Ужгороді

Координатор УГСПЛ в Ужгороді та голова ГО «Закарпатська громада» Борис Кондратюк, який брав безпосередню участь у створенні виставки, повідомив, що основна ціль організаторів – презентувати «Війну за мир» у якості своєрідного меседжу про порушення Російською Федерацією норм міжнародного гуманітарного права.

12832497_587603951403271_1141772582673577918_n

«Ми хочемо показати громаді Львівщини, і численним відвідувачам музею зі всієї України, що те, що відбувається на Сході – це не що інше, як наступ на права етнічних українців. Про це, на жаль, мало відомо в світі. Люди за кордоном не завжди розуміють що відбувається, тим паче, коли перебувають під впливом пропаганди. Наприклад, у хроніці виставки можна прочитати такі відгуки зі Словаччини, як «Слава Новоросії!», – ми їх не закреслюємо, бо це нам пояснює, як відбувається маніпуляція свідомістю людей, яким нав’язують, що це, мовляв, внутрішній конфлікт, а не чужоземна агресія. Тому нашою головною метою було подати об’єктивну інформацію про події на Сході України». – сказав Кондратюк.

Організатор підкреслив, що унікальність цієї виставки в тому, що її авторами є не професійні фотокореспонденти, а самі учасники бойових дій.

Також пан Кондратюк поділився планами щодо виставки на майбутнє: «19 квітня ми покажемо цю колекцію на міжнародному фестивалі в Кошіце, доповнивши експозицію моніторинговим звітом про жертв катування та полонених, візьмемо і учасників виставки, і сфотографованих героїв, щоб пояснити українцям Словаччини, і самим словакам, які саме порушення норм міжнародного права і прав людини мають місце на окупованих територіях. А на показі в Празі хочемо засоціюватися із виставками «Радянська окупація Чехословаччини» та «Майдан очима іноземців» – додав він.

Фотовиставка «Війна за мир» проходить за підтримки ВГО «Сокіл» , ГО «Закарпатська громада» та Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Експозиція триватиме до 26 березня.  Більше про виставку можна дізнатися тут.

12800296_587602864736713_5435968205036990511_n

12800167_587602991403367_6393596714926810764_n

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: