Публікація

У Києво-Могилянській академії відзначили 20-річчя юридичних клінік в Україні

15 грудня 2016 року у залі музею Національного університету «Києво-Могилянська академія» відбувся круглий стіл «Юридичні клініки: 20 років практичного навчання, правозахисту і правової освіти в Україні».

Захід було організовано Асоціацією юридичних клінік України за підтримки Української Фундації Правової Допомоги, Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» та Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Про становлення інституту юридичних клінік в Україні, його значення, діяльність, розвиток та співпрацю з органами виконавчої влади йшлося під час урочистого відкриття заходу. Модератором круглого столу виступив Андрій Галай, директор Асоціації юридичних клінік України, а також – представник аналітичного напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини.

dsc_4764

Важливість клінічної юридичної освіти в Україні відмітилв координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба, який розповів про роботу, яку здійснює його організація у цьому напрямку. Координатор програми Фонду “Відродження” Роман Романов наголосив, що сьогодні в Україні впевнено можна говорити про юридичний клінічний рух.

dsc_4785

Радник Міністра юстиції Роман Усенко відмітив, що питанню юридичної освіти, зокрема питанню юридичних клінік, Міністерство приділяє значну увагу. Також він висловив сподівання, що юридичні клініки будуть задіяні у реформах, які провадить Мінюст.

Представник програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Ашот Агаян розповів про понад 87 напрямів, якими нині займається програма. Частиною цієї масивної роботи також стали й юридичні клініки. За його словами це питання ще 5-10 років не поставало таким актуальним, як сьогодні.

dsc_4851

Аркадій Бущенко, виконавчий директор УГСПЛ, відмітив, що питання прав людини у юридичній освіті, на його думку, ще на початку 2000-х років не були належно представлені. Наразі Спілка у своєму навчальному напрямі намагається активно розвивати тематичні питання з прав людини відповідно до викликів часу. Аркадій Бущенко також відзначив, що мережа приймалень готова надавати поле для роботи юридичним клінікам.

dsc_4871

Програма круглого столу складалася з кількох сесій. Перша сесія була присвячена історії та досягненням клінічного руху, друга – удосконаленню юридичної клінічної освіти в Україні. Третя секція була круглого столу присвячена Стратегічним цілям інституту юридичних клінік та розвитку партнерства у цій сфері.

dsc_4878

dsc_4899

dsc_4926

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: