Публікація

У Києві з лекціями виступить боснійський експерт з документування воєнних злочинів

Автор «Боснійської книги мертвих» також візьме участь у міжнародній зустрічі щодо правосуддя перехідного періоду.

24-го та 25-го травня в Києві виступить Мірсад Токача, директор «Центру досліджень та документації» (Сараєво, Боснія і Герцеговина) та старший науковий співробітник Йоркського Університету (Великобританія). Також він візьме участь у міжнародному круглому столі «Перспективи застосування правосуддя перехідного періоду в Україні».

Перша публічна лекція пана Токачі відбудеться сьогодні, 24-го травня, у конференц-залі Будинку Вільних людей (вул. Кирилівська (Фрунзе), 13-д), о 15:00. Подія відбудеться за підтримки громадської організації “Восток СОС”.

Завтра експерт також виступить з лекцією у конференц-холі Української Гельсінської спілки з прав людини (вул. Фролівська, 3/34). Захід відбудеться о 16:00.

Серед тем, які будуть підняті на лекціях – взаємодія документаторів порушень прав людини у військових конфліктах з органами влади, міжнародними судами та неурядовими громадськими організаціями. Мірсад Токача також розповість про форми збору інформації в польових умовах та зоні бойових дій, а також про труднощі отримання показань свідків щодо гендерно-обумовленого насильства.

Вхід на лекції вільний.

DSC_7914

Мірсад Токача народився в Сараєво. З 1977-го року працював журналістом на югославському державному телебаченні. З 1980-го року – заступник районного голови громади міста Сараєво. З 1982-го по 1990-ий роки – працював шефом аналітичного підрозділу «Синдакату». З початку війни на Балканах був призначений начальником державної комісії з розслідування та документування воєнних злочинів. Працював на цій посаді з 1992-го до 2003-го року. Після – пішов у відставку з державної служби та заснував «Центр досліджень та документації» (Research and Documentation Center in Sarajevo). Токача є автором 4-х книг з історії Балканського конфлікту. Найвідоміша праця автора – «Боснійська книга мертвих» (2013), робота на якою зайняла 10 років.

Заходи проводяться в рамках проекту USAID «Права людини в дії», який впроваджується Української Гельсінською спілкою з прав людини, завдяки щедрій підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).
Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.
Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: