Публікація

У Комітеті Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів проаналізовано зміст і характер звернень громадян, що надходять до Комітету

За останні два місяці у зв’язку з підготовкою і введенням в дію Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” їх кількість зросла вдвічі.

Члени Комітету зазначали, що загальне розчарування наступило після прийняття Кабінетом Міністрів України Постанови №1783 від 20 листопада 2003р. “Про заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян”. За підрахунками, зробленими у Комітеті, “Постановою штучно знижено середню зарплату, а отже недодано кожному пенсіонеру від 25 до 124 гривень залежно від стажу роботи і розміру їх колишньої зарплати”.

У секретаріаті Комітету зазначили, що тональність листів різна: від спокійних, з виваженим аналізом цифр аж до закликів щодо необхідності проведення Всеукраїнської акції протесту і непокори, з вимогами відставки уряду. В усіх зверненнях спільний висновок: влада уже вкотре обманула своїх співвітчизників. Зокрема, у листі групи ветеранів війни і праці з Київщини говориться: “Новим “підвищенням” та перерахунком пенсій в умовах різкого зростання цін нас позбавили шматка хліба. Керівники влади жорстоко обійшлися з нами, обдурили нас – своїх батьків, дідусів та бабусь. Поверніть нам те, що ми заробили”.

Під час зустрічі голови Комітету Цибенка П.С. з ветеранами та пенсіонерами міста Білої Церкви надійшло більше 150 усних і письмових запитань щодо перерахунку пенсій. Практично усі вони зводяться до одного: Постанова Кабінету Міністрів України від 20 листопада 2003 р. №1783 має бути скасована як така, що фальсифікує державну статистику стосовно середнього розміру заробітної плати і відкриває можливості для подальших фальсифікацій, ущемляє матеріальні і фінансові права пенсіонерів, принижує їх честь і гідність.

За підрахунками фахівців, говориться у зверненнях, шляхом вольового зменшення середньої заробітної плати за 2002 р. на 70 гривень держава недодасть пенсіонерам більше 2 млрд. грн.
Ветерани війни і праці запитують: “чому деякі члени уряду ще зовсім недавно навипередки стверджували, що в результаті введення в дію нового пенсійного закону пенсії зростуть в середньому на 25%, а у ветеранів праці – на 40-45 процентів”.

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів продовжує аналізувати листи та звернення громадян щодо початку проведення пенсійної реформи.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: