Публікація

У Харкові розпочинається Освітня кампанія з Прав Людини

Виходячи з того, що стан із Правами Людини в українському суспільстві досить складний, коаліція організацій із числа Громадського інформаційно-аналітичного Центру для молоді, молодіжної організації “Зебра” й інших починає цілеспрямовані дії для зміни такої ситуації. Насамперед, основною проблемою є практично повна відсутність знань відносно Прав Людини і розуміння їхньої важливості для українського суспільства, що розвивається. Додатковим показником існування цієї проблеми є повна відсутність у формальній (академічній) системі освіти курсу з Прав Людини.

За даними проведеного опитування серед студентів вузів м. Харкова на питання “Чи знають вони, що таке Права людини” 67% респондентів відповіли “так”, 11% – “ні”, 22% – “ускладнилися відповісти”. На питання “Надайте визначення Правам Людини” 86% не змогли сформулювати свою відповідь, 10% відповіли, що це права, що записані в Конституції України, 2% ускладнилися відповісти. На питання “Чи зіштовхувалися Ви у своєму житті з ситуаціями порушення Прав Людини?” 89% відповіли “так”! На питання “Куди можна звернутися, якщо Ваші права порушені?” 79% відповіли “у суд”, 7% – мали ускладнення відносно відповіді з застереженням, що все одно, це ні до чого не призведе, 3% – не мали поняття і були поставлені питанням у тупик. Отримані результати підтверджують стурбованість повною відсутністю знань і чітких представлень про Права Людини серед молодого покоління.

Освітня кампанія з Правах Людини – це програма спрямована на молодь, переважно на студентів і старшокласників м.. Харкова, багато хто з яких часто потрапляють у ситуації, коли їхні права порушуються і з боку керівництва вузів і шкіл, і з боку роботодавців, що приймають їх на постійну чи тимчасову роботу, з боку чиновників різного рівня влади. Крім цього, вони часто є свідками того, як порушуються права не тільки їх самих, але їхніх неформальних груп і громад, їхніх соціальних груп, а також етнічних меншостей, з якими їм приходиться навчатися (чи ж молоді люди самі є представниками яких-небудь етнічних меншостей, і їхні права якимсь чином порушуються). При цьому молоді люди у більшості випадків чітко не уявляють собі на що вони мають право, як захистити свої права і куди можна звернутися по допомогу.

Освітня кампанія, що розпочинається в листопаді місяці, передбачає серію заходів, спрямованих на концентроване та розвиваюче інформування максимальної кількості молодих людей м. Харкова про Права Людини, формування стійких навичок громадянського правозахисту, суспільної активності.

Наразі триває залучення нових партнерів до здійснення кампанії з числа організацій громадянського суспільства і органів місцевої влади.

Кампанія та заходи в рамках неї здійснюються Громадським інформаційно-аналітичним Центром для молоді, молодіжною організацією “Зебра” й іншими в рамках програми “Розвиток спроможності організацій громадянського суспільства сходу України” Асоціації “Люди в біді” (РІРА) та “Фонду “Європа ХХІ” за результатами Конкурсу інноваційних місцевих проектів “Гранти для сміливих”.

Керівник Громадського інформаційно-аналітичного Центру для молоді
Артем Коновалов
 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: