Публікація

У Чернігові не люблять апельсини

Працювати на керівному пості в державній адміністрації й не любити апельсини це, щонайменше, неполіткоректно. Але чернігівська міська влада може дозволити собі подібну нелюбов. Точніше мова в цьому випадку йде про одного «Апельсина» – молодіжну організацію, відому далеко за межами Чернігова своїми яскравими молодіжними проектами й своєї нонконформістською громадянською позицією.

Каменем зіткнення, як це часто буває у взаєминах державних і громадських структур, знову стала нерухомість. А саме приміщення, у якому планувалося відкрити молодіжний центр.  Заплутана й, чим далі, тим більше обростаюча всілякими слухами історія.

Але особисто мене тривожать навіть не маніпуляції чернігівської міської адміністрації з приміщенням по вулиці Щорса, 114 – не наступив ще, і навіть не наблизився ще той день, коли українські чиновники відмовляться від махінацій з підвідомчою їм нерухомістю – але сьогодні турбує мене чергова спроба влади розтоптати наші основні права, гарантовані Конституцією, Європейськими Конвенціями захисту прав людини. Нічого, схоже, не змінилося, і основним правом для чиновників усе ще залишається телефонне, або, як ще, говорять «хребетне» право.

На центр «Апельсин» чиниться тиск з боку міської влади. Гірше того, тиск чиниться на молодь, яка симпатизує центру,: школярів і студентів. У кращих традиціях «антинародного кучмістського режиму». За інформацією активістів ОО «Апельсин», молодих людей, які підтримують акцію протесту загрожують відрахувати зі шкіл, лякають неможливістю поступити в чернігівські ВУЗи, і – от уже дійсно абсурдна погроза – відкриттям справ у СБУ. «Тиск чиниться з боку заступника мера Чернігова з гуманітарних питань Бешуна В.П. і завідувача відділом у справах родини й молоді чернігівської міської ради Голуба В.Л. через завучів з позашкільної роботи й директорів шкіл», – повідомляє голова правління «Апельсина» Ірина Черенько. Будучи особисто знайомим з керівництвом цієї організації, я маю підстави думати, що надана інформація заслуговує на довіру.

Нової владі можна пробачити більшість «технічних» промахів. Але коли мова заходить про таке цинічне порушення наших прав – конфлікт стає занадто принциповим, щоб закривати на нього очі.

Можна було б абстрактно поміркувати про етику взаємин суспільства й влади. Але, боюся, у цьому немає рації. Принаймні, сьогодні це не актуально. Поки в нас є шанс щось змінити (а зараз у нас є цей шанс!), необхідно діяти й жадати від влади визнання нас рівноправними суб’єктами суспільних відносин. Очікування не виправдалися, і влада якісно не змінилася. Висловлюючись за Є.Лєтовим: «Як саджали й спалювали, так і будуть надалі…»? Що ж, тоді й наша відповідь їй повинна бути адекватною. У суспільства немає приводів для загравання із владою.

«Апельсин» не збирається відступати. Кілька днів назад під стінами чернігівської мерії пройшла попереджувальна акція „Молоді – молодіжний центр!”. Думаю, поки важко судити, наскільки вона була успішною. Але, на мій погляд, час для акції було обрано не самий вдалий. Наша влади подібні акції й так щораз норовить повернути на жарт, що вже говорити про першоквітневий молодіжний протест! Судячи з нечисленних публікацій і відкликів, цей щирий, спонтанний, але не занадто численний протест виявився не дуже переконливим для чернігівської міської адміністрації. Звичайно ж, адже це не розгнівані бабусі, яких вела шалена Наталя Вітренко. Це всього дві сотні молодих людей, половина з яких ще навіть і не електорат. І, знаючи звички чиновників, я побоююся, як би акція не привела до зворотних результатів, як би вона не стала приводом для ще більшого адміністративного тиску на молодіжних активістів і центр «Апельсин».

Не можна залишати їх самих у цьому нерівному протистоянні. Чим ми можемо допомогти? У наших силах попередити можливі провокації на адресу колег. Я хотів би призвати кожного й вас від імені ваших організацій, або від вас особисто написати листа підтримки МОО ЦПМ «Апельсин» на ім’я чернігівського міського голови Соколова Олександра Володимировича з вимогою розібратися в ситуації й припинити незаконні дії стосовно молодіжного центра. Листа необхідно направляти за адресою: Виконавчий комітет чернігівської міської ради, вул. Магістратська, 7, Чернігів, 14000. І це буде більш дієвіше ніж будь-які абстрактні міркування. Досвід показує, що поєднуючись таким чином, третій сектор цілком у силах відстоювати свої інтереси. Міняти своє відношення до нас влада не збирається. Принаймні, зі своєї ініціативи. Виходить, нам потрібно попросити її про це. Переконливо попросити. Настільки переконливо, щоб вона не знайшла в собі сил відмовитися. Зараз як ніколи нам необхідно продовжувати жадати від її дотримання наших прав у повному обсязі.

РУПОР

Костянтин Реуцький,

ОО «Поступ», м.Луганськ .

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: