Публікація

У Черкаській області погрожують активістці, яка виступає проти будівництва курників

Активістці Катерині Онопрієнко, яка виступала проти будівництва курників у селі Мошни, обмалювали магазин. Катерина пов’язує “увагу” до себе з громадською діяльністю та критикою влади.

Обмальований магазин

13 квітня у селі Мошни Черкаської області розмалювали магазин місцевої активістки Катерини Онопрієнко. Зокрема, на магазині написали: “віддай гроші”. Онопрієнко каже, що грошей нікому не винна, а цей напис – це погроза за діяльність проти будівництва курників бізнесмена Юрія Косюка.

Напис на магазині Катерини Онопрієнко

Катерина викликала поліцію, яка зафіксувала факт нанесення шкоди майну. Ймовірними замовниками напису на магазині Катерина вважає голову сільради Богдана Шкарбуту, його заступника Володимира Шимановського та депутата сільради Олександра Муцалханова. У разі нанесення іншої шкоди майну та родині, активістка просить звинувачувати саме цих людей. Про це вона сказала у відео, яке записала після інциденту.

Таку “увагу” до себе Онопрієнко пов’язує із засіданням сільради, яке відбулось тижнем раніше. На ньому прийняли важливе для села рішення: депутати не підтримали створення національного парку Середньодніпровський, каже Катерина.   

Парк Середньодніпровський

У минулому році, щоб уберегти село від екологічної шкоди через можливе будівництво курників, мешканці звертались до сільради з пропозицією створити національний парк “Середньодніпровський”. 

“За минулої каденції депутати підтримували ідею створення національного парку. Він потрібен громаді, щоб курники, як екологічно небезпечні підприємства, не побудували у нашій громаді. Бо їх заборонено будувати на території національних парків”, – пояснює ідею створення парку Онопрієнко. 

За словами активістки, нинішній голова села Богдан Шкарбута не підтримує ідею парку. У цьому році вже відбулось голосування, на якому прийняли відповідне рішення. 

“До сільради звернулися представники лісгоспів, деревообробних та мисливських підприємств. І депутати підтримали їх звернення щодо недоцільності створення національного парку у Мошнівській територіальній громаді”, – розповів сільський голова.

Через парк можуть закритися лісогосподарські підприємства, розповідає Шкарбута, люди втратять роботу, а бюджет ОТГ – мільйони гривень. Проте й будівництво курників влада не планує, каже голова села. 

Ініціативна група активістів приходила на сесію сільської ради шостого квітня цього року, щоб звернутися до влади з пропозицією проводити сесії у Домі культури. У ньому, каже Онопрієнко, більше місця, тому мешканці змогли б долучатися до обговорень навіть під час карантину. Але активістів не пустив депутат Черкаської районної ради Олександр Муцалханов, який виривав телефон та перешкоджав Онопрієнко знімати відео. На ньому видно, що депутат був із маскою на підборідді.

Олександр Муцалханов (у зеленій куртці)

Активістка викликала поліцію та написала заяву на Муцалханова. Поліція у свою чергу склала на Онопрієнко протокол за “маску на підборідді”. Голова сільради пояснив, що активістів не пустили через карантинні обмеження.  

Курники Косюка

Суперечки щодо будівництва курників у Мошнах тривають близько п’яти років. Ще у 2015 році мешканці дізнались про плани власника торгової марки “Наша ряба” Юрія Косюка, який хотів відкрити точку у Мошнах. Новина серед селян викликала суспільний резонанс. 

Юрій Косюк

В інших селах Черкащини вже будували такі курники, через які мешканці скаржились на велику кількість відходів та шум машин біля виробництва. Зважаючи на цей досвід, мошнивці остерігалися шкідливих екологічних наслідків для села, тому виступали проти курників.

Катерина Онопрієнко (ліворуч) виступає проти курників

Мешканці села Мошни виходили на протести та скликали громадські слухання. На одному з таких слухання відбулось голосування, на якому більшість висловилась “проти” курників, каже Катерина.

Будучи депутаткою районної ради від “Батьківщини” Катерина особисто зустрічалась із власником “Нашої Ряби” Юрієм Косюком та відмовляла його від будівництва у селі Мошни. Вона навіть виступала у Європейському банку з реконструкції та розвитку у Лондоні. У цьому банку Косюк бере кредити на бізнес, каже активістка. У промові перед кредиторами, розповідає Онопрієнко, говорила про екологічну шкідливість курників для громади. 

Зрештою, село від бізнесу Косюка відстояли. Він запевнив, що будувати курники у селі Мошни не будуть, розповідає Катерина, але ідею будівництва курників він не полишає і досі. 

***

Допомога активістам надається у рамках проєкту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється за підтримки Європейського Союзу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: