Публікація

У Чечні знову зникають люди

Міжнародна Гельсінська Федерація (МГФ), занепокоєна черговим незаконним затриманням та зникненням громадян Росії у Чечні, звернулася у відкритому листі до Прокурора Республіки Чечня В. Кравченка, Генпрокурора РФ В. Устинова, Уповноваженого з прав людини РФ В. Лукіна та Голови комісії з прав людини при Президентові РФ Е. Памфілової. МГФ просить сприяння у проведенні ретельного розслідування цієї „вочевидь несанкціонованої операції”.

У листі йдеться про те, що 14, 15 і 16 січня цього року у селі Зумсой (Ітум-Калінський район Чеченської республіки) військовими, що прибули на декількох вертольотах, „була проведена зачистка”. Пізно вночі 14 січня вони незаконно затримали місцевого жителя сорокадев’ятирічного Насипова Щирвані, а зранку 15 січня ще трьох мешканців села серед яких був неповнолітній хлопчик.

За даними МГФ незаконні затримання супроводжувалися образами, грабежем і навмисним псуванням майна селян. Зі слів очевидців, багато з тих, хто проводив „зачистку” були, м’яко сказати, у нетверезому стані. „Очевидно, викрадені чоловіки були переправлені вертольотом у невідомому напрямку. Станом на четверте лютого їх доля залишалася невідомою.”

За словами представників МГФ затримання названих вище людей відбувалося в ході розпочатої 14 січня воєнної операції навколо села Зумсой, що супроводжувалася обстрілом населеного пункту з повітря ракетами і з кулеметів. У результаті цього був повністю зруйнований один будинок і серйозно пошкоджені декілька інших.

Представники МГФ звернулися до адресатів із проханням „або гарантувати, що Насипов Щирвані, Ібішев Магомед-Емін, Мухаєв Ваха і Мухаєв Атабі будуть негайно звільнені тими, хто їх утримує, або ж пред’явити офіційні ордери на їх арешт, вказавши причину їх затримання, про яку сповістити членів їх сімей”. „В будь-якому випадку ми прсимо Вас провести ретельне розслідування вочевидб несанкціонованої операції”, – наголошується у листі.

Міжнародна Гельсінська Федерація, спільно з іншими міжнародними правозахисними організаціями, протягом останніх років систематично відслідковує ситуацію з викраденням людей у Чечні та прилеглих республіках. За словами Аарона Роудса, Виконавчого директора МГФ, у цілій низьці справ є обгрунтовані підозри або прямі докази причетності до викрадень місцевих або федеральних силових структур.

Представники МГФ неодноразово робили спроби обговорити з російською владою цю неприйнятну, але вже напевно глибоко вкорінену, практику. Проте намагання і досі залишилися безуспішними.

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: