Публікація

У Білоруському домі прав людини в Литві відбувся семінар з права на справедливий суд для адвокатів та суддів

З 25 по 27 серпня 2017 року у Білоруському домі прав людини ім. Бориса Звозького (Вільнюс, Литва) відбувся семінар «Право на справедливий суд: стандарти ст.14 МПГПП та ст.6 ЄКПЛ у ракурсі кримінального процесу».

У семінарі взяли участь слухачі навчального курсу «Стандарти прав людини у практиці адвокатів та суддів» та адвокати та юристи з Республіки Білорусь.

Під час заходу учасники ознайомились із наступними темами:

  • Право на справедливий суд в міждународних документах та на практиці;
  • Окремі практичні аспекти права насправедливий суд;
  • Система захисту прав людини Організаії об’єднаних націй.

1

Експертами семінару виступили:

  • професор Джеремі Макбрайд, адвокат, голова наукового комітету Європейського агентства фундаментальних прав людини;
  • Сергій Заєць, адвокат, експерт навчального курсу “Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів”;
  • Роман Кисляк, юрист, експерт програми ILIA Білоруського дому прав людини ім. Б. Звозького;
  • професор Олександр Вашкевич, Європейський гуманітарний університет, суддя Конституційного Суду Республіки Білорусь у відставці, експерт програми ILIA;

2

Програма семінару, крім лекцій експертів, включала відвідування Ради адвокатури Литви, зустрічі з литовськими адвокатами та суддями, дискусії та неформальне спілкування.

Як зазначив учасник семінару, суддя Корольовського районного суду міста Житомира Костянтин Шалота, «Проведений захід, що відбувся в Білоруському домі з прав людини, був дійсно інформаційно насиченим, цікавим та неповторним. Відвідування Ради адвокатів Литви та спілкування з литовськими адвокатами та Головою Апеляційного суду Вільнюса виявили спільність вектору руху з їх українськими та білоруським колегами в прагненні реалізації європейських стандартів захисту прав людини в щоденній професійній діяльності».

3

«Незабутні враження в мене залишилися від зустрічі та спілкування з проф. Джеремі Макбрайдом, який поділився своїми енциклопедичними знаннями та власним життєвим досвідом з приводу застосування практики ЄСПЛ за ст. 6 Європейської Конвенції», — зазначив суддя Шалота.

Учасниця семінару, суддя Зарічного районного суду м. Суми Анна Кривцова також розповіла про свій досвід на семінарі.

«Враження від семінару у Вільнюсі, у Білоруському Домі прав людини – незабутні, святкові і надихаючі. Цікавим було все – живе спілкування з колегами з Білорусі та Литви, лекції Джеремі Макбрайда та Романа Кисляка, практичне завдання розроблене Сергієм Зайцем. Безліч вражень від екскурсій, музеїв, прогулянок містом з колегами.  Найбільше запам’яталась атмосфера, що панувала у нашій аудиторії – виявляється, ми всі залишаємося фанатами своєї професії  і стаємо все більшими фанатами прав людини, – розповідає Анна Кривцова. – Мені здається, Джеремі Макбрайду було приємно спілкуватися з небайдужими слухачами, які готові до дискусії і так завзято відстоюють свою думку. Він навіть зауважив, що коли слухав доводи адвокатів «уряду», то йому стало не по собі від їх впевненості, їх щирої віри в те, що вони говорять і їх здатності переконувати в цьому інших. Він би бажав, щоб такі завзяті адвокати були на стороні заявників, а не «уряду».

4

Найбільшим відкриттям для себе на семінарі суддя назвала розуміння, що можливі зрушення та зміни на краще в системі за допомогою окремих людей, тих самих фанатів прав людини.

«Це я зрозуміла, спілкуючись з колегами з Білорусі. Нехай позитивні зміни відбуваються при нас, щоб ми мали можливість це відчути», – побажала Анна Кривцова.

Цей семінар проходив у рамках співпраці Української Гельсінської спілки з прав людини, Освітнього дому прав людини в Чернігові та Білоруського дому прав людини ім. Бориса Звозького (Вільнюс, Литва) та відбувся завдяки підтримці Фонду домів прав людини.

Навчальний курс «Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів» є унікальною освітньою програмою Української Гельсінської спілки з прав  людини. Загальною метою курсу є сприяння дотриманню та захисту прав і свобод людини в Україні, імплементації міжнародних стандартів прав людини в національну правову систему через посилення професійного потенціалу практикуючих судових юристів. Більше про курс на сайті http://hrs-course.helsinki.org.ua/

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: