Публікація

Тяжкохворий Едем Бекіров залишиться в СІЗО. ЄСПЛ відступив від свого попереднього рішення

10 липня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) призупинив застосування термінових заходів по відношенню до українського політв’язня Едема Бекірова. Таке рішення ухвалив на основі повідомлення уряду Росії.

РФ повідомила ЄСПЛ, що 29 червня вони обстежили пана Бекірова кардіологом та ендокренологом в лікарні міста Сімферополя. За результатами медичного огляду протипоказань до знаходження політв’язня у СІЗО не виявлено. Тому того ж дня окупаційна влада повернула Бекірова до СІЗО.  У своєму повідомленні про стан здоров’я Бекірова уряд РФ також вимагав скасувати рішення ЄСПЛ щодо застосування термінових заходів з трьох причин:

  1. Заявника (Бекірова) обстежили лікарі 29.06, не надавши рекомендацій до переміщення його до лікарні.
  2. Заявнику проводили незалежний медичний огляд ще до рішення про застосування заходів медичного характеру.
  3. Заявник не вичерпав національні механізми захисту.

«Останнє виглядає як окреме глузування, враховуючи, що ЄСПЛ не вимагає вичерпання національних механізмів захисту для звернення за Правилом 39 (термінові заходи), але все ж неодноразово звертав увагу національних судів на жахливий стан здоров’я пана Бекірова. Ще один аргумент РФ – особливо цинічний. Вони говорять, що захист не надав медичних документів чи обстежень, які спростовували б заяви окупаційної влади про задовільний стан здоров’я пана Бекірова. Але не враховують, що РФ сама відмовляє на національному рівні в проведенні необхідних обстежень», – коментує рішення ЄСПЛ юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Анастасія Мартиновська.

Однак, не дивлячись на позицію РФ, ЄСПЛ не скасував, а лише зупинив виконання рішення про термінових заходи та зобов’язав Уряд РФ провести повне обстеження пана Бекірова за кожним з наявних в нього захворювань та надати цю інформацію не пізніше 27 липня.

Довідково: 12 грудня 2018 року російські силовики затримали громадянина України кримського татарина Едема Бекірова на адміністративному кордоні з окупованим Кримським півостровом. Активіст їхав до Криму, щоб відвідати матір та інших родичів. Але уже 13 грудня російський суд взяв Бекірова під варту за підозрою в транспортуванні понад 10 кілограмів тротилу та 190 бойових патронів. Це відбулось незважаючи на те, що чоловік має інвалідність першої групи через безліч важких захворювань: в нього – цукровий діабет, ампутувана нога, і він потребує постійного медичного догляду, який неможливо забезпечити в рамках слідчого ізолятора. Бекіров звинувачення заперечує. До цього часу, попри хвороби і епідемії кору, Едем Бекіров залишається в Сімферопольському СІЗО.

17 травня юристи Центру стратегічних справ УГСПЛ звернулися до ЄСПЛ з клопотанням про необхідність невідкладного переміщення Бекірова у лікарню у зв’язку з його тяжким станом здоров’я. 11 червня ЄСПЛ застосував Правило 39 Регламенту ЄСПЛ (термінові заходи) та зобов’язав РФ перемістити терміново Едема Бекірова до медичного закладу. Рішення до цього часу Росія не виконала.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: