Публікація

ТЦК ігнорував заяву про відстрочку від батька дитини з інвалідністю: суд поставив крапку у справі

Ще влітку минулого року житель Одещини звернувся до територіального центру комплектування та соціальної підтримки із письмовою заявою про надання йому відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. Чоловік виховує неповнолітню дитину з інвалідністю. До заяви він долучив всі належні документи і попросив проставити відповідний запис про відстрочку у його військово-обліковому документі. Втім відповіді чоловік не отримав: ТЦК ігнорував заяву. 

Вирішити питання допомагав Євген Федоричев, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини. Фахівці вважають цю справу прецедентом, на який надалі орієнтуватимуться інші суди. Подробиці справи юрист розповів виданню Експрес.

Євген Федоричев, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Торецьку

Після того, як відповідь не вдалося отримати, чоловік звернувся до Одеського окружного адміністративного суду, в якому просив визнати протиправною бездіяльність ТЦК та зобов’язати центр розглянути його заяву і надати відстрочку. Суд першої інстанції повністю задовольнив цей позов. Проте ТЦК подав апеляцію, аргументуючи свої дії тим, що позивач мав з’явитися особисто в центр для оформлення відстрочки. 

Зрештою, майже через рік, влітку цього року П’ятий апеляційний адміністративний суд України залишив скаргу ТЦК без задоволення, а рішення попереднього суду — без змін і постановив: те, що немає належним чином оформленого рішення про надання відстрочки або мотивованої відмови, свідчить про протиправну бездіяльність ТЦК. Фахівці вважають цю справу прецедентом, на який надалі орієнтуватимуться інші суди. 

— Показово, що в цій справі апеляційний суд не лише підтвердив право позивача на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, розвіяв самовільні тлумачення норм права працівниками ТЦК, а й підтримав рішення суду першої інстанції про те, що громадяни не зобов’язані особисто відвідувати ТЦК для подання заяви та документів, — каже Євген Федоричев, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ). — На жаль, працівники ТЦК нерідко вільно трактують закони. 

Чи були у практиці подібні справи? 

Схожий випадок був у місті Кам’янському Дніпропетровської області. Батько трьох неповнолітніх дітей зателефонував у ТЦК, щоб дізнатися, як одержати відстрочку. Йому відповіли, що треба безпосередньо принести документи в ТЦК. 

— Ми ж порекомендували надіслати документи рекомендованим листом. Урешті-решт документи було розглянуто, відстрочку надано, про що чоловіка повідомили письмово. У цій історії був маніпулятивний хід, який нерідко застосовують працівники ТЦК: чоловіка намагалися змусити ще до розгляду відстрочки пройти ВЛК. Це неправомірно, — ділиться юрист.

Спершу, згідно з законом, має бути прийняте рішення про відстрочку. Якщо людина її отримала, то проходити ВЛК узагалі не повинна. 

Для чого вдаються до таких маніпулятивних ходів? 

— Це спосіб ввести людину в оману. Чоловік проходить ВЛК, його майже стовідсотково визнають придатним до проходження військової служби і готують розпорядження про скерування до військової частини. А тоді дістати відстрочку, навіть у зв’язку з вихованням трьох неповнолітніх дітей, буде практично неможливо. 

Юристам УГСПЛ до того вдалося скасувати рішення ВЛК про визнання придатним до служби чоловіка з тяжкою формою хронічної хвороби:

— Ця історія мала типовий початок: мешканцеві Торецька на блокпосту співробітники ТЦК вручили повістку й відразу відправили на медогляд, щоб визначити ступінь придатності до військової служби. Якби лікарі оглянули цього чоловіка належним чином, то не помітити його очевидної шкірної патології (вона уразила близько 70% поверхні тіла) було б неможливо. Натомість того ж дня хворого зарахували наказом до ЗСУ, — розповідає Євген Федоричев.

Під час навчання стан здоров’я чоловіка став погіршуватись, хвороба прогресувала, і лише тоді він зателефонував до приймальні УГСПЛ.

— Чоловік тепер служить: за новим рішенням комісії — у тиловій частині. А ми працюємо над тим, щоб йому надали відтермінування за станом здоров’я, а надалі — взагалі звільнили з лав ЗСУ. Це можливо, проте потребує часу і зусиль. 

Джерело: expres.online


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: