Публікація

Цивільні дружини загиблих військовослужбовців мають право представляти інтереси спільних дітей

Анна – дружина загиблого десантника з Дніпра. Літак, у якому перебував її чоловік, розбився неподалік Луганська у червні 2014 року. До юристів УГСПЛ жінка звернулась нещодавно – попросила допомогти вирішити питання з призначенням пільги, що передбачена родинам загиблих учасників війни: Анна хотіла монетизувати виплату, але отримала відмову.

Справа у тому, що після загибелі військовослужбовця неповнолітня дочка Анни Еліна стала єдиною особою, яка мала право на такі виплати відповідно до закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Саме вона від початку отримала пільгу на оплату житлово-комунальних послуг. Право ж Анни місцеве управління праці та соціального захисту населення не визнавало. Причина – відсутність факту офіційного одруження.

“Спеціалісти управління стверджували, що мати не може здійснювати представництво інтересів дитини у цьому питанні”, – говорить Віталія Серебрянська, юристка УГСПЛ та ГО “ПГ “Січ”, яка й зайнялася справою.

Серебрянській вдалося довести право Анни отримувати виплати на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі. Адже вона – єдиний законний представник своєї малолітньої та неповнолітньої дитини, а згідно зі статтею 237 ЦК України, представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

“Важливо розуміти, якщо у військовослужбовців, які загинули, є діти, що народженні у цивільному шлюбі, матері цих дітей мають право представляти інтереси цих дітей та отримувати пільги та соціальне забезпечення, які й інші члени родини”, – пояснює юристка УГСПЛ.

 

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: