Публікація

Церковні тарифи: за Януковича – один безкоштовний молебен, за Ющенка – два місяці відлучення від святого причастя

15 грудня відбулась прес-конференція за участю священника УПЦ (МП) з Чернігова протоієрея Сергія Іваненко-Коленда та депутата Чернігівської міської ради, Голови Центру гуманітарних ініціатив Сергія Шумили на тему „Протизаконність використання Церкви у виборчих технологіях та політичні репресії проти священників, які виступають проти агітації в церквах”.

23 листопада клірик храму Св. Феодосія Чернігівський протиієрей Сергій виступив з публічною заявою, де оприлюднив факти, що в храмах Чернігівської єпархії УПЦ (МП) чимало священників через тиск влади та церковного керівництва проводили агітацію за кандидата на посаду Президента В.Януковича. Зокрема, в особі правлячого архієрея, благочинних та дуже багатьох священників грубо порушувалось чинне законодавство, шляхом відкритої агітації, для чого використовувались храми, де з амвонів лунали прямі заклики до голосування виключно за одного кандидата і поширювалися неправдиві відомості про іншого. В храмах також роздавалися листівки, газети агітаційної направленності. Такі дані були надані по Троїцькому та Спаському соборах Чернігова, храмах Городні, Березного, Корбюківки, Куликівки та багатьох сіл. Єпископ Чернігівський та Ніжинський УПЦ Московського патріархату Амвросій (Поликопа) особисто виступив у 17 районних газетах області з агітацією за Януковича.

Реакцією на оприлюднення цих фактів послідували погрози на адресу прот. Сергія, вимоги „розкаятись”, спростувати заяву та покинути місто. Після того, як священник відмовився, єпископ Чернігівський Амвросій видав наказ від 3 грудня про заборону його в священнослужінні. „Такі дії можна розцінювати як політичні репресії проти нього, за те, що він виступив на боці закону, та проти втягнення церкви у політичну боротьбу”, – заявив Сергій Шумило. Він порівняв сучасну ситуацію з добою сталінізму, коли правлячий режим також примушував офіційну Церкву виконувати будь-які його розпорядження, в тому числі заперечувати факт проведення репресій проти духовенства та віруючих. Також, Сергій Шуміло виступив з досить радикальною пропозицією, щоб згідно частини 3 статті 16 Закона „Про свободу совісті і релігійні організації”, за порушення вимог статті 5 УПЦ (МП) була примусово ліквідована у судовому порядку.

Під час прес-конференції було зазначено, що випадки агітації представниками УПЦ (МП), окрім Чернігова були зафіксовані в Луганську, Кіровограді, Сарнах, Одесі, Сумах, Запоріжжі, Полтаві, Донецьку та інших місцях. А як повідомлялось в анонімному листі від священнослужителя з Донецька, духовні репресії очікували і простих прихожан на донеччині. Якщо хтось віддавав свій голос за Ющенка, його чекало два місяця відлучення від святого причастя, а віддавши свій голос за В. Януковича можна було отримати один безкоштовний молебен.

Також, як стало відомо, в агітаційну боротьбу вступила не тільки УПЦ (МП). Зокрема на передодні голосування 26 грудня „Посольство Боже” надрукувало спеціальний випуск, в якому закликало своїх прихожан прийняти участь у виборах і віддати свій голос за В. Ющенка. Які санкція передбачені для священнослужителів або прихожан цієї церкви за інші політичні погляди – наразі невідомо.

Вікторія Онищенко

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: