Публікація

“Трибунал для Путіна” стає все ближчим

Глобальна ініціатива “Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії” (стисла назва “Трибунал для Путіна”) спільними зусиллями кількох десятків громадських організацій задокументувала та внесла в спільну базу ініціативи 1188 епізодів воєнних злочинів Росії, вчинених на території України.

У цих епізодах зафіксовані щонайменше 414 випадків загибелі людей, 392 випадки поранення, 868 артилерійських обстрілів та бомбардувань, 559 нападів на цивільні об’єкти, 349 випадків знищення чи пошкодження майна. Системний та широкомасштабний характер воєнних злочинів вказує на те, що Росія використовує воєнні злочини як тактику ведення війни. Такі дії не виправдовуються жодною військовою необхідністю і є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права.

“Лише у Харківській області за перші 30 днів повномасштабної війни російськими окупантами, ймовірно, було вчинено 12 видів воєнних злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду.  В цілому по всій країні ми спостерігали за цей періодскоєння 25 видів ймовірних злочинів проти людяності та воєнних злочинів. Характер скоєння цих злочинів, їх кількість та повторюваність в різних регіонах України дають всі підстави характеризувати дії російських окупантів як систематичні та широкомасштабні, а умисел – як геноцидний”, – стверджує Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи.

Учасники ініціативи продовжують документувати кожен епізод, в якому вбачаються ознаки злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду. Робота ініціативи охоплює всі області України та відновлює картину подій у хронологічному порядку, починаючи із 24 лютого 2022 року.

“Війна в Україні, яка розпочалася у 2014 році і загострилася із лютого 2022 року, показала, що світ не  мав і не має реальних запобіжників від безумства агресивної держави, до всього ще й перебуваючи в облуді пропаганди Росії. І саме об’єктивні свідчення про воєнні злочини, їх масштабність, тяжкість і системність повинні стати зброєю правди. Правди, яка допоможе перемогти злочинця-агресора”, – переконаний Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.

Також ініціатива працює на міжнародному рівні, щоб прямо зараз використати чинні механізми в ООН, Раді Європи, ОБСЄ, ЄС та Міжнародному кримінальному суді для зупинення брутальності цих порушень.

“Ми передамо наші напрацювання Міжнародному кримінальному суду та усім міжнародним механізмам, які можуть допомогти відновити справедливість та притягнути Путіна та його оточення до відповідальності. Ми підтримуємо ініціативу Президента України по створенню міжнародного гібридного трибуналу, оскільки це дасть можливість охопити усі вчинені в рамках цієї війни міжнародні злочини, а відповідно й усіх виконавців”, – переконана Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод.

До глобальної ініціативи приєдналися цілий ряд організацій, серед яких, Truth Hounds, що із першого дня нової хвилі збройної агресії РФ скурпульозно документує факти серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, зберігаючи та верифікуючи повідомлення, фото та відео, а віднедавна ще й свідчення свідків та потерпілих.

“Ми переконані, що справедливість обов’язково візьме гору, а зібрані докази стануть основою кримінальних проваджень в Україні, інших державах та у міжнародних судах. Об’єднуючи зусилля з провідними правозахисними командами в Україні Truth Hounds бажає сприяти синергії українських зусиль по притягненню винних, особливо з числа російських політичних та воєнних ватажків та керівників середнього рівня, до відповідальності як за воєнні злочини, так і за злочин агресії” – говорить Роман Авраменко, виконавчий директор Truth Hounds.

Повний перелік учасників ініціативи (оновлюється): Українська Гельсінська Спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Truth Hounds, La Strada, Екологія – Право – Людина, Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта”, Чугуївська правозахисна група, Північна правозахисна група, Черкаський правозахисний центр, Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я, Херсонське відділення Комітету виборців України, Територія успіху в Кропивницькому, Одеське  обласне  відділення Комітет виборців України, громадська організація “МАРТ” в Чернігові, Освітній дім прав людини у Чернігові, Подільська правова ліга, Правозахисна група “СІЧ” в Дніпрі, Центр правових та політичних досліджень “СІМ” у Львові. До ініціативи також долучилися громадські приймальні УГСПЛ у Краматорську, Торецьку, Маріуполі, Покровську, Чернівцях, Черкаси, Запоріжжі, Ужгороді.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: