Публікація

«Треба визнати людей, постраждалих в АТО, інвалідами війни», — правозахисники

Гібридна війна Росії з Україною вже залишила багато гібридних жертв. Серед них — не лише військові, але й мирні громадяни, яких держава захищати не зобов’язана.

Голова громадської організації «Ерлайт», яка представляє інтереси мирних громадян, постаждалих у зоні АТО, Ігор Мирошниченко зараз тимчасово проживає у Києві.

Ігор Мирошниченко: «Мы не можем найти защиту и поддержку в официальных государственных органах по поводу того, чтобы на законодательном уровне защитить в правовом и социальном плане людей, которые оказались пострадавшими во время проведения боевых действий».

Ігор Мірошніченко, ГО «Ерлайт»
Ігор Мірошніченко, ГО «Ерлайт»

 

Наразі ГО «Ерлайт» нараховує понад чотириста членів. Ці люди мешкають на території, підконтрольній Україні — у Краматорську, Маріуполі, Добропіллі та інших містах.

Ігор Мирошниченко: «Я общаюсь с женщиной из Новогродовки, Красноармейского района. В январе прошлого года ей оторвало ногу. Она заплатила за операцию и дальнейшее лечение больше восьми тысяч гривен. Даже за анестезию ей пришлось платить деньги. Сейчас ей никто не помогает. Только благодаря всеукраинской Ассамблее инвалидов мы смогли найти для нее какие-то деньги на приобретение лекарств.

Таких примеров много. В Краматорске и Дебальцево люди пострадали в результате активных боевых действий и обстрелов. В квартиру влетел снаряд. Мужа убило, а женщина с серьезными ранениями проходила лечение и реабилитацию. Сейчас с помощью организации инвалидов Краматорска ей назначают вторую группу инвалидности, но, как ни странно, это было сделано в связи с тем, что она имеет вроде бы как общее заболевание, а не огнестрельное ранение. Аналогичный случай есть, когда таким же людям с оторванной рукой дали вторую группу с формулировкой «бытовая травма».

Члени ГО «Ерлайт» наполягають, щоб держава нарешті визначилася із правовим статусом громадян, постраждалих в результаті проведення АТО. Вони хотіли би отримати компенсації не лише для себе, але й для родичів загиблих мирних громадян.

Ігор Мирошниченко: «Когда моя жена пострадала в Донецке, в это время там не действовали правоохранительные органы. И для того, чтобы подтвердить статус и потом иметь какое-то право обращаться в различные организации, в том числе по защите прав человека или в Европейский суд, надо было получить статус. Украинский Хельсинский союз по правам человека помог нам выйти на правоохранительные органы и получить заключение о том, что жена нигде не упала — ни с кровати, ни со стула, ни с лошади, — а это было именно огнестрельное ранение в результате боевых действий.

И мы надеемся, что УГСПЛ, имея опыт в защите прав человека, уже вышли на Европейский суд. У нас уже есть подтверждение, что наши дела взяти в делопроизводство. И они смогут нас защитить, чтобы мы получили и компенсацию, чтобы наши права были защищены и на международном уровне».

yuliya_naumenko
Юлія Науменко, УГСПЛ

Юрист УГСПЛ Юлія Науменко вважає, що держава цілком спроможна допомогти своїм громадянам, тільки їй треба про це нагадати.

Юлія Науменко: «На даний момент єдиний шлях вирішення цього питання — це внесення змін до законодавства України. Враховуючи актуальність проблеми отримання інвалідності саме мирними громадянами, а не тільки військовими в зоні проведення АТО. А також закон про інвалідів війни, в якому треба передбачити, що мирні громадяни, які отримали інвалідність під час проведення АТО, вважаються інвалідами війни».

Юристи УГСПЛ вже розробили зміни до відповідних законів та звернулися до народних депутатів Ольги Богомолець та Ігора Луценка, щоб вони ініціювали голосування по цих змінах у Верховній Раді України.

Ігор Мирошниченко неодноразово звертався до українського уряду із проханням вирішити його проблему, але справа не зрушила з місця. Громадське Радіо також звернулося до Міністерства охорони здоров’я та Міністерства соціальної політики України із запитами щодо того, чи намагаються вони якось вирішити проблеми постраждалих громадян.

Міністерство охорони здоров’я на запит відповіло, що надання статусу інваліда війни передбачено лише «особам, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення антитерористичної операції (у тому числі здійснювали волонтерську діяльність) та отримали поранення, контузії чи каліцтво». Крім того, «медико-соціальні експертні комісії не мають повноважень на дослідження обставин, при яких цивільна особа отримала ушкодження здоров’я на території проведення АТО».

Міністерство соціальної політики пообіцяло, що «пропозиції стосовно встановлення статусу мирним громадянам, постраждалим внаслідок антитерористичної операції будуть опрацьовані під час підготовки нормативно-правових актів».

Підготував Олег Шинкаренко, спеціально для «Громадського радіо»

Фото – «Громадське радіо»

Матеріал є частиною проекту Hromadske Network, підтриманого Європейською комісією

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: