Публікація

Треба дозволити примусовий продаж збанкрутілих державних підприємств

Чинна в Україні заборона на продаж збанкрутілих державних підприємств є передумовою порушення права громадян на справедливий процес та право власності. Зокрема, в Україні масово не виконуються судові рішення щодо повернення заборгованих зарплат цими підприємствами. Вже вкотре на це звертає увагу Європейський суд з прав людини.

Вчора Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення у справі Дубенко проти України (заява № 74221/01), в якому визнав порушення Україною статті 6.1 Європейської Конвенції про захист прав людини (право на справедливий процес) та Протоколу № 1 Європейської Конвенції (право власності).

Заявник, Ігор Самойлович Дубенко, українець, що проживає зараз в м. Артемівськ Донецької області.

Дубенко скаржився на те, що влада не виконувала рішення суду, що було винесено на його користь. Судовим рішенням йому присуджено виплатити заборговану зарплату та компенсацію за затримку у її виплаті (за три роки та 2,5 місяці).

При цьому він вказував на нерозумність терміну виконання судового рішення та порушення права власності.

Суд констатував, що відсутність коштів у підприємства державної форми власності не є виправданням у у такому суттєвому затриманні невиконання судового рішення. Тому суд одностайно постановив про порушення Україною права заявника. Суд присудив Дубенко 1 520 Євро за понесені збитки та 300 Євро за витрати по веденню справи.

Тим часом, Міністерство юстиції намагається скасувати мораторій на примусовий продаж державних банкрутів.

Проте народні депутати не підтримують цю ідею і не підтримують відповідний законопроект. Вони бояться, що таким чином будуть за безцінь розпродані залишки державної власності. Але права людини й далі порушуються.

Протягом 2004 року на Донеччині обласним управлінням юстиції було направлено до органів прокуратури подання про порушення 31 кримінальної справи за умисне невиконання судових рішень щодо виплати боргів по заробітних платах. Як повідомив начальник Донецького обласного управління юстиції Володимир Марков, подання були складені на керівників підприємств, які свідомо ухилялися від погашення боргів по зарплатах працівникам своїх підприємств.

Володимир Марков повідомив, що на сьогодні на Донеччині практично повністю погашена заборгованість перед пенсіонерами та працівниками бюджетної сфери. Проте на контролі територіальних відділів Державної виконавчої служби Донецької області знаходиться ще 101 тисяча рішень судів про стягнення заборгованостей на користь мешканців Донеччини на суму майже 197 млн. гривень. Керівник донецької юстиції висловив переконання, що юридична відповідальність, яка чекає окремих керівників підприємств за свідоме невиконанню судових рішень, сприятиме зменшенню цього залишку.

Володимир Яворський,

РУПОР 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: