Публікація

Тортури голодом, холодом та побиття міліцією ув’язнених ІТТ міста Нікополя підтвердилися

На звернення Вінницької правозахисної групи щодо можливого масового побиття осіб, які утримуються в ІТТ Нікопольського міськвідділу ГУМВС України в Дніпропетровській області, Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова негайно відкрила провадження щодо з’ясування причин та обставин надзвичайної події. Згідно з інформацією правозахисників 12 січня 2009 року після прибуття ув’язнених етапом із Дніпропетровського СІЗО №3 для участі в судових засіданнях та слідчих діях людей кілька годин тримали в холодних автомобілях на вулиці, після чого відбулося масове їх побиття із застосуванням спецзасобів. Як наслідок, тілесні ушкодження отримали 18 осіб.

За дорученням Уповноваженого з прав людини її представниками було здійснено перевірку інформації з виїздом на місце події, обхід камер ІТТ, проведено співбесіди з утримуваними в ньому громадянами, а також зі службовими особами ізолятора тимчасового тримання та працівниками обласної прокуратури. Розслідуванням Омбудсмана підтвердилася інформація Вінницької правозахисної групи, яка відстежує факти тортур заарештованих у місцях позбавлення волі та осіб у місцях їх тимчасового тримання, інформуючи Уповноваженого з прав людини про брутальне порушення правоохоронцями їхніх прав та свобод.

Порушення міліцією вимог чинного законодавства щодо додержання конституційних прав та свобод людини під час етапування в’язнів до Нікопольського ІТТ, передусім тортури голодом упродовж 15 годин та тримання на морозі тривалий час у холодних “автозаках”, викликало обурення доставлених осіб. Правоохоронці при цьому застосували спецзасоби – гумові кийки. Осіб, які отримали тілесні ушкодження, оглянули спеціалісти судово-медичної експертизи. Вони зафіксували наявні тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Уповноважений з прав людини звертає увагу на факт неналежного реагування керівників місцевої міліції на відповідний припис Дніпропетровської обласної прокуратури щодо припинення діяльності Нікопольського ІТТ через відсутні будь-які санітарно-побутові умови, що унеможливлює тримання в ньому людей. Цей припис було зроблено за місяць до надзвичайної події – 15 грудня 2008 року. Ніна Карпачова переконана, що масового порушення конституційних прав ув’язнених не відбулося б, якби нікопольська міліція належним чином виконала припис, спрямований на повне усунення виявлених порушень закону. Тим більше, що в документі за підписом прокурора області Михайла Косюти чітко наголошувалося: припис підлягає негайному виконанню. Тимчасовий виконувач обов’язків начальника обласної міліції В.Уваров інформував прокурора Дніпропетровської області 29 грудня 2008 року про виконання припису. На папері відрапортували про закриття Нікопольського ІТТ, а насправді 12 січня 2009 року тримали в ньому осіб, взятих під варту, без належних санітарно-побутових умов і забезпечення їхніх законних прав та інтересів.

Ніна Карпачова цілком підтримує позицію обласної прокуратури, яка за фактом заподіяння тілесних ушкоджень особам, які знаходяться в ІТТ Нікопольського міськвідділу ГУМВС, порушила кримінальну справу, і сподівається, що вона буде завершена у відповідності до вимог чинного законодавства, Конвенцій ООН та Ради Європи проти тортур .

У зв’язку з цим Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова адресує свої подання Генеральному прокурору України Олександру Медведьку та Міністрові внутрішніх справ України Юрію Луценку щодо вжиття заходів для відновлення конституційних прав осіб, узятих під варту і утримуваних у спеціальних закладах міліції, а також унеможливлення подібних ганебних випадків, як того вимагають положення Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань, ратифікованого Україною в липні 2006 року.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: