Публікація

The Kyiv Independent презентує фільм-розслідування — «Діти, які вже ніколи»

Суспільне Мовлення та «Українська правда» — ексклюзивні медіапартнери з дистрибуції розслідування the Kyiv Independent.

З 24 лютого 2022 року лише за офіційними даними російська армія вбила в Україні понад 500 дітей, і реальна кількість може бути значно вищою. Десятки з них загинули від стрілецької зброї. Вбивства, які відбуваються в різних регіонах і в різний час, свідчать про системний характер цих воєнних злочинів.

Фільм-розслідування про вбивства українських дітей буде представлено 19 вересня на Ютюб-каналі «Української правди». Також відбудеться показ фільму в кінотеатрі «Жовтень» у м. Києві.

Фільм розкриває трагічні історії трьох дітей, яких вбили російські військові: це 10-річна Катя Вінарська з Харківщині, 12-річний Влад Магдик з Київщині та 15-річний Михайло Устянівський з Херсонщині. 

Журналісти the Kyiv Independent поспілкувався з батьками та родичами загиблих дітей, а також із безпосередніми свідками їхніх вбивств. Наша команда подорожувала різними регіонами України, включно із прифронтовим селом Гаврилівка в Херсонській області, де загинув Михайло Устянівський. У одному з випадків журналісти-розслідувачі the Kyiv Independent змогли встановити осіб, причетних до вбивства.

«Російська армія вчинила незліченну кількість злочинів в Україні», – говорить Данило Мокрик, автор фільму. «Але серед них дуже виділяються дітовбивства. І цю червону лінію – вбити дитину — росіяни перетнули десятки разів в Україні». 

Одна з історій у фільмі — історія 10-річної Каті Вінарської. Російські силовики двічі відкрили вогонь по автомобілю, в якому була дівчинка, на другий день повномасштабної війни: після першого поранення росіяни відкрили по ній вогонь вдруге, коли Катю везли в лікарню. 

«Я хочу, щоб весь світ знав, що її вже немає», – сказала Марія Ківшар, бабуся Каті, яка в той момент була з дівчинкою і намагалася її врятувати.

В березні 2023 року the Kyiv Independen заснувало відділ розслідування воєнних злочинів. 

Наприкінці липня команда випустила свій перший фільм «Діти для Путіна». Ви можете переглянути його за посиланням. Документальний фільм розкриває примусову депортацію українських дітей з окупованого Маріуполя в Росію. 

«Про ці злочини потрібно говорити якомога голосніше. Їх потрібно розслідувати. Кожен із цих випадків вимагає справедливості та притягнення до відповідальності. Тому ми зняли документальний фільм «Діти, які вже ніколи», – розповідає автор фільму та журналіст-розслідувач відділу воєнних злочинів Данило Мокрик.

Фільм створено за фінансової підтримки Microsoft та спільноти the Kyiv Independent.

Основна команда фільму:

  • Автор фільму – Данило Мокрик,
  • Дослідник – Костянтин Нечипоренко,
  • Режисерка монтажу – Марія О’Райлі,
  • Керівниця відділу розслідування воєнних злочинів – Євгенія Моторевська.

Для проведення інтерв’ю з авторами фільму чи отримання додаткової інформації щодо «Дітей, які вже ніколи» чи діяльності the Kyiv Independent, звертайтеся до Олени Ющенко, комунікаційної асистентки, за адресою [email protected].

Інформаційними партнерами проекту є ГО «Ла Страда», ГО «SOS Дитячі Містечка», Регіональний центр прав людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Docudays», ГО «Армія PR», Центр громадянських свобод, МБФ «Карітас», Благодійний фонд «Голоси дітей».

Про the Kyiv Independent

The Kyiv Independent – українське англомовне медіа. Засноване в листопаді 2021 року колишніми журналістами й журналістками Kyiv Post та командою медіаконсалтингу Jnomics.

З початку повномасштабного вторгнення і нині the Kyiv Independent – видання номер один про Україну для мільйонів людей в усьому світі.

The Kyiv Independent є незалежним медіа. Основне джерело його фінансування – це пожертви читачів. Підтримати The Kyiv Independent можна за посиланням https://kyivindependent.com/membership

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: