Публікація

Термінове повідомлення про зупинення процедури відбору на посаду судді Європейського Суду з прав людини від України

Конкурс на посаду судді Європейського суду з прав людини від України зупинено рішенням адміністративного суду.

У червні 2019 року спливають повноваження судді Європейського суду з прав людини від України Ганни Юдківської і Україна зобов’язана до цього часу визначити трьох кандидатів на дану посаду шляхом проведення конкурсу і подати обраних кандидатів на розгляд Парламентської Асамблеї Ради Європи.

УГСПЛ вважає, що проведення конкурсу відбору кандидатів на посаду судді ЄСПЛ від України відбувається з грубим порушенням процедури та вимог, встановленими документами Ради Європи та актами національного законодавства, а саме із порушеннями принципу публічності, прозорості, відкритості та своєчасності, що звужує можливості проведення об’єктивного і незалежного конкурсного відбору та фактично унеможливлює обрання кандидата на посаду судді Європейського суду з прав людини від України у необхідний строк.

У зв’язку з цим до Окружного адміністративного суду міста Києва було подано позов про визнання протиправними дій органів державної влади, і з метою забезпечення позову поставлено вимогу зупинити проведення конкурсу, оскільки він не відповідає процедурі, встановленій законом.

26 квітня 2019 року Окружний адміністративного суду міста Києва прийняв ухвалу про забезпечення адміністративного позову, якою:

  • заборонив Конкурсній комісії з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України вчиняти дії щодо проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України у порядку та строки, визначені Порядком проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України, затвердженим Указом Президента України від 01.11.2007 року № 1043, а саме: дії щодо рийому документів від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі, та щодо їх попереднього розгляду на відповідність вимогам, установленим Порядком проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України, затвердженим Порядком проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України, затвердженим Указом Президента України від 01.11.2007 року № 1043, дії щодо проведення тестування, співбесіди, дії щодо відбору кандидатів, дії щодо формування та оприлюднення списку на веб—сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України від трьох кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.
  • заборонив Голові Конкурсної комісії з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України Кузнєцовій Н.С. вчиняти дії щодо подання списку кандидатів Міністерству закордонних справ України для його внесення в установленому порядку до Ради Європи та вчиняти дії  щодо проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.
  • заборонив Міністерству закордонних справ України вчиняти дії щодо тестування щодо визначення рівня володіння учасниками конкурсу офіційними мовами Ради Європи.

Ухвала суду набрала законної сили з моменту її підписання суддею та підлягає негайному виконанню.

Згідно з Рекомендацією Парламентської Асамблеї Ради Європи 1646 (2009) «Номінація кандидатів та вибори суддів Європейського суду з прав людини»[1]  процедура проведення відбору повинні відповідати  критерію публічності та відкритості для кандидатів.

Відповідно до Рекомендацій Комітету Міністрів від 29 березня 2012 року[2]

– процедура отримання заяв повинна бути усталеною і встановлена заздалегідь шляхом кодифікації або шляхом усталеної адміністративної практики;

–  оголошення про подання заяв має бути широко доступним для громадськості, таким чином, щоб можна було мати переконливі очікування, що воно приверне увагу всіх або більшості потенційних кандидатів;

– держави повинні, у разі необхідності, розглянути можливість вжиття додаткових належних заходів для того, щоб забезпечити достатню кількість хороших заявників, щоб дозволити органу відбору запропонувати задовільний список кандидатів;

– мають бути запроваджені гарантії справедливого та неупередженого розгляду усіх заявників, а також, уникнути випадків, коли відповідним кандидатам створено стримування чи перешкод для участі.

– повинен бути забезпечений розумний період часу для подання заяв.

Інформація про початок конкурсу було розміщено 19 квітня 2019 року на сайті Президента України, а прийом документів здійснюватиметься у період з 20 по 27 квітня 2019 року, тобто лише тиждень.[3] Більше того, іспити призначені на 2 та 3 травня. Очевидно, що такі строки не можна вважати розумним періодом.

Більше того, процедура, відповідно до якої проводиться цей Конкурс відбувається із порушенням вимог національного законодавства.

 

Відповідальним за проведення конкурсу є Міністерство юстиції України відповідно до Порядку, що затверджений  Постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2007 р. № 524. Проте конкурс проводиться на підставі Указу Президента України від 1 листопада 2007 року № 1043 “Про Порядок проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України”. Персональний склад Комісії  затверджений Указом Президента України від 4 квітня 2019 року № 100/2019. Ані Конституцією України, ані законами Президенту України не надано повноважень щодо затвердження Порядку проведення конкурсу з добору кандидатів  для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.

Таким чином Конкурсна комісія з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України створена як з порушенням національного законодавства і тому,  дана Конкурсна комісія не має повноважень щодо проведення Конкурсу. 

[1] Resolution 1646 (2009) Nomination of candidates and election of judges to the European Court of Human Rights. Available at: http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=17704

[2] Guidelines of the Committee of Ministers on the selection of candidates for the post of judge at the European Court of Human Rights (Adopted by the Committee of Ministers on 28 March 2012 at the 1138th meeting of the Ministers’ Deputies). Available at: https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectId=09000016805cb1ac&fbclid=IwAR21_mMaNwNN74cNQJa-oryTI-s4H3KDR0us-56YVDO1YTXAWLqqqf36NlY

[3] Офіційний сайт Президента України https://www.president.gov.ua/administration/ogoloshennya-pro-provedennya-konkursu-z-doboru-kandidativ-dl-502

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: