Публікація

Телерадіомовні транснаціональні корпорації в Європі загрожують свободі слова

Позавчора була оприлюднена доповідь Дорадчої групи експертів відділу ЗМІ Директорату з прав людини Ради Європи щодо концентрації ЗМІ в Європі та її впливу на свободу вираження поглядів.

Транснаціональні медіа в Європі, у їх найширшому значенні, перебувають в процесі постійних змін, спричиненими технологічним розвитком та потребами пошуку нових джерел прибутку на ринку.

Особливу стурбованість викликає негативний вплив транснаціональних медіа на свободу висловлювання та інформації в Європі, особливо через скорочення різноманіття у змісті продукції та скорочення внеску європейських комерційних медіа-ринків до розвитку громадського мовлення. В невеликих країнах між національними мовниками і виробниками програм та транснаціональними конгломератами виникають проблеми конкуренції при виданні чи придбанні інформації цікавого змісту. Традиційний зв’язок між власниками ЗМІ та аудиторією перестає існувати, коли власники ЗМІ походять з інших країн. Як наслідок, рівень відкритості та відповідальності медіа знижується.

Перехід транснаціональних ЗМІ, особливо вертикально-інтегрованих, на цифровий рівень надає їм ще більшу перевагу над невеликими компаніями у виданні та поширенні інформації.

Рівень впливу транснаціональних медіа відрізняється в різних країнах в залежності від способу організації національних медіа. Проте, національне та європейське законодавство про конкуренцію загалом є недосконалими в сенсі можливостей протидії тому впливу, що здійснюється транснаціональними медіа на свободу висловлювання, плюралізм та культурне різноманіття в певній країні.

Досвід показує, що ситуацію дуже складно змінити після того, як було встановлено домінуючі позиції в ЗМІ. Таким чином, особливої ваги набуває необхідність прийняття законодавства про власників ЗМІ до того, як концентрація транснаціональних медіа досягне неприйнятного рівня.

За результатами досліджень найбільшою за обігом капіталу медіа-компанією є французька компанія „Юніверсал Вівенді”, що загалом є третьою компанією в світі. До її холдингу входять „Canal+”, NBC-Universal, а також багато найбільших кабельних та телекомунікаційних операторів.

Другою компанією є німецька Бертельсман (Bertelsmann), що володіє телеканалом RTL, BMG, низкою відомих видавничих домів, журналами, газетами та кабельними операторами.

Майже вдвічі меншою і на третьому місці є англійсько-надерландська компанія Рід Ельсейвер.

Серед відомих нам – BBC – займає сьому сходинку.

Серед найбільших компаній, що поширюють свою діяльність на декілька країн, слід відзначити Центральноєвропейське медіа-підприємство (Central European Media Enterprises, CME), що окрім іншого володіє частиною українського телеканалу „1+1”.  

Експерти вважають, що, з метою уникнення негативного впливу транснаціональних медіа, на європейському рівні необхідне застосування ряду дій, спрямованих на захист плюралізму.

Зокрема, експерти рекомендують вчинити наступні дії у рамках Ради Європи:

–  Рада Європи повинна ініціювати постійний моніторинг транснаціональних медіа, зосереджуючи увагу на розвитку медіа-ландшафту, включаючи участь в ньому громадського мовлення. Висновки даного моніторингу мають публікуватися щорічно та бути широко доступними.

–  З огляду на швидкий розвиток транснаціональних медіа, дії на міжнародному рівні є необхідними. Рада Європи повинна негайно вивчити відповідність різних засобів впливу, включаючи прийняття відповідної конвенції, з метою уникнення ймовірного негативного впливу цього феномену на свободу висловлювання, плюралізм та різноманіття.

–  Держави-члени Ради Європи повинні підтримати громадське мовлення, як специфічного передавача інформації різноманітного змісту, а також виробників програм на нових технологіях.

–  Держави-члени повинні підтримувати розвиток та посилення внеску громадського мовлення в плюралістичний медіа-ландшафт.

–  Внесок у свободу висловлювання та інформації та плюралізм думок повинен бути визнаний обов’язковою метою діяльності при наданні державами-членами ліцензій на трансляцію .

–  Держави-члени повинні посилити чіткий поділ поміж політичною владою та медіа для забезпечення відкритості всіх прийнятих владою рішень щодо ЗМІ.

–  Держави-члени повинні діяти більш активно з метою забезпечення медіа-плюралізму та незалежності редакції медіа через законодавство та інші засоби.

–  Медіа організації повинні прийняти функціонуючий саморегулюючий механізм для забезпечення незалежності редакції.

Наступного року в березні має відбутися Конференція європейських міністрів щодо політики у сфері ЗМІ, на якій в окремій секції буде обговорюватися питання плюралізму ЗМІ. Тоді відбудеться розширена доповідь щодо проведеного аналізу.

В Україні положення законодавства щодо концентрації ЗМІ не виконуються. Не зважаючи на прийняті обмеження щодо володіння однією особою певної кількості телевізійних чи радіоканалів. Основною причиною цього вважається відсутність ефективного законодавства щодо визначення власників ЗМІ, що знецінює визначенні обмеження, а також відсутність політичної волі Нацради з питань телебачення і радіомовлення та Антимонопольного комітету щодо розслідування таких випадків.

Повний текст звіту доступний англійською на сайті Ради Європи.

Мар’яна Куля

Володимир Яворський

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: