Публікація

Телебачення ніколи не буде незалежним при такому Президенті

Всупереч міжнародним стандартам та рекомендаціям Ради Європи Президент України Л. Кучма не погоджується на існування незалежного телерадіомовлення в Україні. Декілька днів назад він наклав вето на прийняті парламентом закони щодо змін до закону про Національну Раду з питань телебачення і радіомовлення та щодо призначення керівника Національної телерадіокомпанії в Україні.

Своїми діями Президент ще раз підтвердив бачення України як країни з радянською системою управління за умов діяльності якої не має навіть натяків на свободу слова та плюралізм на телебаченні та радіо. Телебачення і радіо і далі продовжує залишатися рупором Адміністрації Президента.

У своїх зауваженнях президент найбільш був невдоволений власне незалежним статусом Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення, а також втрата постійного впливу на діяльність Національної телерадіокомпанії України. Зауваження так званого гаранта Конституції є демагогічними, не ґрунтуються ні на міжнародному досвіді демократичних країні ні на прагненні утвердження прав людини та основних свобод в Україні. В зальному вони зводяться до того, що президент не розуміє як в системі органів влади може існувати незалежний орган регулювання (хоча створення такого органу в сфері телекомунікацій вже передбачено) на який не можливо бути впливати.

Нагадаємо, що даний закон розроблявся за допомогою численних експертів в сфері телебачення та радіомовлення, в тому числі  і членами Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Проте у висновках Президента він раптом вирішив, що всі положення закону суперечать Конституції. Складається таке враження, що сам висновок писала людина, що швидше є директором заводу, ніж людиною, що хоч трохи розбирається в сучасній системі управління телерадіомовлення в демократичному світі.

Не подобається Президенту і встановлення обмежень з метою усунення конфліктів інтересів щодо посадових осіб Нацради та НТКУ. Як же це вони мають вийти з власників телекомпаній чи не мати представницького мандата. От не розуміє він практики іноземних країн.

Є сподівання, що парламент подолає вето на закони, оскільки керування телерадіомовленням з Адміністрації Президента має рано чи пізно зупинитися.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: