Публікація

Силовий тиск на виборців дедалі посилюється

Другий місяць активної фази президентської кампанії на Чернігівщині виявився досить насиченим подіями та фактами, які чітко окреслили основні тенденції виборчих перегонів 2004 р. Саме в серпні значно посилилась тенденція силового тиску на свідомість виборця. Це проявилося у використанні представниками органів державної влади у виборчому процесі адміністративних засобів. Показником загострення політичної ситуації в регіоні разом з іншими чинниками також стало збільшення звернень громадян до Чернігівського громадського комітету захисту прав людини за захистом своїх порушених політичних прав.

Про динаміку виборчих процесів свідчить увага, яку приділили виборцям Чернігівщини своїми візитами протягом серпня декілька впливових кандидатів в Президенти України та зростаюча кількість відвідин області народними депутатами України. В їх виступах активно використовувалась тематика незахищеності людини перед владними структурами, порушення її законних прав. Опозиційні настрої електорату намагалися використати навіть помірковані кандидати в Президенти. Але питання дотримання прав людини в традиційному, загальноприйнятому вигляді майже ніхто з кандидатів на зустрічах з виборцями не зачіпав. Досить часто політичними силами застосовувалась тактика використання мітингу опонента у власних інтересах, внаслідок чого виникали ексцеси.

На особливу увагу заслуговує питання насиченості інформаційного простору виборчого процесу. З наближенням 31 жовтня виборець все частіше стає предметом інформаційних атак конкуруючих політичних сил. Інформаційна боротьба за симпатії виборця знайшла свій прояв в зростанні кількості друкованих матеріалів (листівок, буклетів, газет) адресованих виборцям. Причому вже зараз можна говорити про початок масового використання не зовсім чистих політтехнологій, у наслідок яких можуть бути порушені політичні права виборців.

Як позитивну тенденцію серпня, Чернігівський громадський комітет захисту прав людини зафіксував підвищення кількості освітніх дій політичних партій по відношенню до виборців та інших суб‘єктів виборчого процесу. ЧГКЗПЛ відмічає розширення кола охоплення та урізноманітнення форм таких освітніх дій. До активної просвітницької діяльності підключилися також громадські організації, що в цілому сприяє більш широкій обізнаності виборців що до своїх прав і є вагомим важелем впливу на дотримання прав людини та захист виборчих прав. Активну форму захисту щодо порушених прав застосував ЧГКЗПЛ, зробивши дві публічні заяви, пов’язані з порушеннями прав людини.

На жаль, незнання виборцями своїх прав, невміння ними користуватись є досить вагомим політичним інструментом у руках сучасних українських політиків. Цей фактор, а також необізнаність щодо законодавчого обґрунтування своїх прав є, на думку ЧГКЗПЛ, одним з чинників соціальної апатії, коли досить значна частина населення вважає, що доля президентських виборів вже вирішена, незалежно від того як вони проголосують.

Проблемним, точки зору ЧГКЗПЛ, є зворотній зв‘язок між виборцем та іншими суб‘єктами виборчого процесу. Як правило, громадяни не мають контактної інформації для спілкування з представниками команд кандидатів.

Вважаючи, що виборчий процес повинен бути прозорими для громадськості, члени комітету розіслали всім політичним партіям та громадським об‘єднанням офіційну пропозицію про співробітництво у проекті „Активний захист виборчих прав 2004” та пропозицію щодо обміну інформацією про діяльність суб‘єктів виборчого процесу. Дуже прикрим було те, що більшість партій проігнорувала звернення, причому посилаючись на централізовану заборону на співпрацю з будь-якими громадськими організаціями, яка йшла від їх центральних проводів. Метою звернення було зробити максимально доступною для виборця інформацію про хід виборів, можливості захисту своїх порушених прав та забезпечити їх дотримання, тим більше, що з наближенням дати виборів увага до виборця зростає.

На відміну від минулих періодів, перші кроки до масової освіти виборців про права людини були таки зроблені окремими регіональними осередками політичних сил. Наприкінці серпня комітетом зафіксовано перший випадок розповсюдження обласним штабом соціалістів листівки, в якій вони звернулися до проблеми дотримання прав людини. В листівці наведені дані опитувань центру Разумкова стосовно оцінки громадянами ситуації з дотриманням прав, що гарантовані громадянам Конституцією України. В листівці також наведено ряд статей Конституції. Листівка була випущена накладом 5000 екземплярів та активно розповсюджувалась на вулицях м. Чернігова. Інші політичні сили поки що, нажаль, використовують друковані матеріали, отримані централізовано у головному проводі партії, причому у виданнях роз‘яснюються лише права виборців з урахуванням конкретних моментів виборчої кампанії. Так, наприклад, під час збирання підписів за кандидата велика кількість виборців вважала, що підпис можна ставити лише за одного кандидата. Тому представники багатьох політичних сил роз‘яснювали виборцям їх право ставити підпис за декількох кандидатів.

Наприкінці варто додати, що у серпні на Чернігівщині, за повідомленням ЧГКЗПЛ, продовжувала загострюватися ситуація з дотриманням прав людини, пов’язаних з виборчим процесом. Продовжували відбуватися події, які можна назвати порушенням прав людини. В основному це було пов’язано з діяльністю органів державної влади по підвищенню іміджу та авторитету кандидата в Президенти, якого підтримує діючий Президент. Протягом місяця адміністративний тиск на виборців ставав все більш міцним та нічим необмеженим.  Все вищенаведене дає право зробити висновок – серпень підтвердив підозри про появу все більш брутальніших порушень прав людини, пов’язаних з виборчим процесом. І дедалі їх стає більше.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: