Публікація

Суспільний договір між НУО та владою підписано у Дрогобичі

У Дрогобичі 21 вересня відбулося урочисте підписання суспільного договору. Суспільний договір – це домовленість між Дрогобицькою міською радою і громадськими організаціями  міста Дрогобича  про принципи, умови та основні форми співпраці. Договір засновано на обопільному розумінні ролі і цінностей громади та завдань громадських організацій у вирішенні проблем міста Дрогобича.

Ініціаторами підписання такого документа є міський голова міста Дрогобича Микола Гук та коаліція громадських організацій “Ресурсний центр територіальної громади”, що діє в рамках реалізації програми “Демократизація України: програма малих проектів” за підтримки  Міністерства Міжнародного розвитку  Уряду Великої Британії.

Мета договору – налагодити й розгорнути  відкриту і прозору співпрацю між владою та представниками громади, громадськими організаціями та громадськими бізнесовими об’єднаннями. 

У тексті документу зазначається, що взаємовідносини між громадськістю та владою будуватимуться на принципах законності, рівності,  відкритості, партнерства та довіри.  Згідно з положеннями договору, громадські організації мають право використовувати всі доступні механізми лобіювання проектів управлінських рішень з метою захисту своїх прав.

Завдання договору:

1) сприяти процесу відкритості та прозорості діяльності влади в м. Дрогобичі;

2) забезпечити участь громадян у процесах підготовки та прийняття рішень органами місцевого самоврядування;

3) налагодити партнерську співпрацю влади міста Дрогобича із громадськими організаціями;

4) залучити інтелектуальний потенціал громадських організацій до вивчення місцевих проблем та пошуку оптимальних шляхів для їх вирішення.

У зв’язку з тим, що суспільний договір не є нормативним документом, визначеним чинним законодавством, спірні питання, які можуть виникати між сторонами цього Договору, вирішуватимуться шляхом публічних переговорів та уточнення домовленостей у формі окремих договорів.

Незайве зазначити, що підписанню цього документа передувала нелегка і копітка робота: вивчення досвіду різних країн щодо впровадження подібних документів, серія тренінгів та консультацій із вітчизняними та зарубіжними експертами про можливості впровадження механізмів взаємодії державного та громадського сектора в Україні, переговори з представниками місцевої влади, публікації у місцевій пресі про користь для громади від підписання цього документа.

Передбачається, що ця угода дозволить більш ефективно інформувати органи місцевого самоврядування  про потреби громадян і громадських організацій; забезпечить взаєморозуміння та співпрацю між  владою і громадськими організаціями; надасть допомогу у виконанні урядових та місцевих програм з метою вирішення проблем громади; сприятиме забезпеченню прав і свобод громадян, сприятиме контролю громадських організацій за їх дотриманням органами місцевої влади. 

На сьогоднішній день суспільний договір, підписаний у Дрогобичі є чи не першим документом в Україні, який офіційно підтвердив взаємні наміри двох секторів до співпраці.

Нагадаємо, що найближчим часом очікується підписання такого документа у Червонограді, а згодом у всіх інших громадах, де працює Програма „ДУ”.

Олена Голюк

www.dobrobut.org.ua

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: