Публікація

Сумські активісти виступають за прозорість формування молодіжної ради

Місцеві активісти в Сумах виступили за прозорість формування молодіжної ради при Сумській міській раді. Вони листуються з Міністерством молоді та спорту, відвідують сесії міськради та профільні засідання відповідних комісій та намагаються добитися максимальної відкритості процесу. Про те, чим вони керуються та чого хочуть розповідає Максим Бондаренко, заступник голови Молодіжної ради при Сумській обласній державній адміністрації, один із учасників ініціативної групи молоді, в черговому інтерв’ю, підготовленому приймальнею УГСПЛ м. Суми в рамках проєкту «Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні». 

– Для чого потрібні молодіжні ради при місцевій владі та чим вони займаються.

– Молодіжні ради мають акумулюювати активну молодь міста чи області та ставати елементом комунікації між органами влади та молоддю задля створення сприятливих умов для розвитку молодих людей. Це найбільш загальне визначення діяльності молодіжних рад. На даний момент в Україні ми маємо систему поділу молодіжних рад на два умовних рівня. Перший рівень – молодіжні ради при органах місцевого самоврядування. Ці молодіжні ради формують сприятливі умови для розвитку молоді безпосередньо в громаді, шляхом консультацій з молодими людьми стосовно наявних у них потреб та подальшої адвокації цих потреб в органі при якому вони були створені. Як правило, таким органом виступає місцева рада. Обласні молодіжні ради, такі як наша, зазвичай створюється при профільному управлінні. Такі молодіжні ради комунікують з молоддю області. Головним посередником у цій комунікації виступають місцеві молодіжні ради, що передають інформацію про стан молодіжної політики в окремій громаді до центру – області. Обласна молодіжна рада опрацьовує цю інформацію та наявні запити та вносить корективи до профільних програм фінансування молоді, щоб задовольнити запит громад. Наразі, в Сумській області не всі громади мають місцеві молодіжні ради, тож першочерговою задачею Молодіжної ради при Сумській обласній державній адміністрації є створення відповідної мережі, для ефективного функціонування та належного представлення інтересів молоді в області та громадах. 

– З чого саме почалася ваша адвокація? Які є досягнення на даний момент?

– Ми долучаємось до процесу створення молодіжних рад в громадах області, враховуючи необхідність створення мережі даних органів. Ми взяли участь у консультаціях з ініціативними групами із підготовки установчих зборів Молодіжних рад при Конотопській та Роменській міських радах. Тож, коли ми дізналися про створення Молодіжної ради при Сумській міській раді – одразу виявили бажання долучитися до процесу створення цього органу. Але, нас одразу неприємно вразила закритість та непрозорість процесу створення органу, що навпаки має на меті залучення молоді до прийняття рішення. 20 квітня 2021 року було прийнято проєкт рішення в якому зазначено текст положення та список членів ініціативної групи. На практиці, процеси створення ініціативної групи та положення є прозорими. Зазвичай вони включають громадські обговорення чи відкритий конкурс. В нашому випадку, за 10 днів до сесії на яку було винесено це питання, проєкт рішення пройшов профільну депутатську комісію та був винесений на сесію. Громадськість до цього процесу не була долучена жодним чином. З того часу представники нашої молодіжної ради відвідали близько 5 сесій, 3 засідання профільної депутатської комісії та 1 погоджувальну раду. Тобто, загрузли в бюрократичних процесах. Наразі, головним та принциповим питанням, є обрання членів молодіжної ради. Відділ у справах молоді та спорту та більшість членів ініціативної групи, підтримують варіант з обранням членами ініціативної групи складу молодіжної ради.

У той же час, нами було направлено листи із запитами стосовно процедури створення Молодіжної ради при Сумській міській раді, до Управління молоді та спорту Сумської ОДА, Міністерства молоді та спорту України та Громадської організації «Національна молодіжна рада України». Ними було надано роз’яснення, що членів молодіжної ради мають обирати самі кандидати серед себе на установчих зборах. Ми вважаємо, що позиція Відділу у справах молоді та спорту Сумської міської ради та ініціативної групи обумовлена їх заангажованістю та бажанням політизувати молодіжну раду шляхом обрання в члени молодіжної ради молодих людей, що мають політичні амбіції та прихильні деяким партіям, представленим в міській раді. Тобто, відбувається процес перевтілення органу участі молоді в юніорівську політичну арену. 

– Яким чином ви відстоювали свою позицію? 

– Нашою головною зброєю є правда та публічність. Тому ми одразу відвідали декілька ефірів «Сьогодні.Головне» на UA: Суми, щоб донести інформацію про закритість та неправильність процесу створення Молодіжної ради при Сумській міській раді. Крім того, вже зазначав, що ми направили листи із запитом до Управління молоді та спорту Сумської ОДА, Міністерства молоді та спорту України та Громадської організації «Національна молодіжна рада України» та отримали відповідні роз’яснення, що і є нашим головним аргументом. Крім того, ми доносили позицію молоді області на постійній профільній депутатській комісії та на сесії міської ради. На жаль, більшість депутатів та представники Відділу у справах молоді та спорту ставлять на перший план власні амбіції та інтереси, а не молодь, на благо якої і мають працювати. 

– Ви сказали, що у вас наявний лист від Міністерства молоді і спорту. А чи допомагали вам місцеві органи влади, зокрема депутати, лобіювати прозору процедуру відбору кандидатів? 

– Так, безумовно. В Сумах ще не перевелись свідомі депутати. Але, в той же час, шокує недолугість позиції Відділу у справах молоді та спорту, а також їх нерозуміння профільної нормативної бази. Тож вони «пруть як танк» та не дослухаються до офіційного тлумачення органу що розробив нормативну базу, яку вони інтерпретують в некоректній формі. 

– Чи були погрози у ваш бік чи інші негативні наслідки вашої діяльності?

– Прямих погроз чи будь-яких негативних дій стосовно нас особисто ми поки, що не відчули чи не отримали. Але, через політизацію цього питання та міської ради загалом, ми розуміємо, що нам, як представникам громадянського суспільства, закритий вхід до фінансування з профільних програм міста, бо стали такими собі «нерукопожатним» особами в очах тих, хто розподіляє фінансування на різні проєкти місцевого значення в сфері молодіжної політики. Тож, прямо ми не постраждали, але переконані, що опосередковано – так.

– На вашу думку, чи можливо створення дієвої молодіжної ради у Сумах?

– Безумовно. Дієва молодіжна рада може існувати в місті, бо ми маємо значний капітал активних молодих людей, готових займатися цими питаннями і робити своє місто та громаду кращими та допомагати молоді розвиватися в Україні та м. Суми. Але, на жаль, є люди, які думають лише про особисту вигоду та бачать скрізь політику, навіть там, де її не має бути. Чи буде дієва Молодіжна рада у м. Суми найближчі 2 роки? Маю сумніви…

 

Доки ми готували цей матеріал, на сайті Сумської міської ради вийшло оголошення про установчі збори для формування Молодіжної ради, які мають відбутися 4 серпня 2021 р.

 

***

Публікацію підготовлено в рамках проекту «Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: