Публікація

Сумська приймальня УГСПЛ допомогла вимушеному переселенцю відновити втрачений паспорт

Юристи приймальні допомогли вимушеному переселенцю відновити через суд паспорт громадянина України. Старий документ було чоловіком втрачено, коли той тікав від війни на сході України.

Якщо Ви опинилися у складних життєвих обставинах та потребуєте правової допомоги, звертайтеся за консультаціями до юристів мережі приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини. Зокрема, юристи громадської приймальні у Сумах нададуть безоплатну правову допомогу усім, хто її потребує. Крім того, приймальня активно співпрацює з громадськими організаціями не тільки в обласному центрі, а й за його межами – в віддалених районах регіону. Завдяки налагодженій співпраці, вдається організовувати виїзні консультування, надання мешканцям Сумщини правової інформації за допомогою Skype та електронної пошти.

Плідно юристи взаємодіють з громадської організацією “Організація переселенців «Потрібні люди»”, яка діє в м. Шостка, майже за двісті кілометрів від Сум. Очолює цю організацію Василь Бороздін, який теж є переселенцем. Саме такий формат самоорганізації внутрішньо переміщених осіб дозволяє оперативно реагувати і ефективно вирішувати усі нагальні проблеми. Як тільки хтось з підопічних ГО потребує допомоги, керівництво організації зв’язується з УГСПЛ у Сумах, у разі потреби робить і необхідні скан-копії документів, допомагає скласти документи, після чого особа отримує кваліфіковану юридичну допомогу. Прикладом цього і є успішна історія викладена далі.

Якщо б не було АТО, пан Дмитро звернувся б у своєму місті до відповідного територіального підрозділу ДМС, там за формою, що зберігається, йому б зробили новий паспорт після сплати штрафу

Пан Дмитро (ім’я змінено), який є внутрішньо переміщеною особою, втратив паспорт в зоні АТО. Щоб відновити документ, звернувся до міграційної служби у Сумській області. Як годиться, отримав тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України. Однак у видачі паспорта йому було відмовлено. Підстава — чиновники не змогли встановити його приналежність до українського громадянства. Факт відмови у видачі паспорта громадянина України підтверджувався довідкою, виданою Шосткинським МВ УДМС України в Сумській області.

«Зазначена довідка встановленого зразка, відповідно до ч. 3 п. 6.8 Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого Наказом МВС України від 13.04.2012 року № 320, видається особі, яка заявила про втрату паспорта, щодо якої в результаті проведених перевірок встановлено, що вона є особою без громадянства. Але заявник не був особою без громадянства у розумінні Закону України від 18.01.2001 року № 2235-III „Про громадянство України“, оскільки він був та залишається громадянином України з часу проголошення незалежності України, і громадянство України у нього не припинялось з жодної з підстав, зазначених у ст. 17 Закону України „Про громадянство“: він не виходив з громадянства України, а також і не втрачав громадянства України ні з яких підстав, визначених ст. 18, 19 Закону України „Про громадянство“», — пояснює помічниця координатора приймальні Наталя Єсіна.

Щоб відстояти свої права, пан Дмитро звернувся по допомогу до юристів Сумської приймальні УГСПЛ, які підготували відповідну заяву до суду.

втрачений паспорт
Громадянин Д. та Василь Бороздін, керівник ГО «Організація переселенців «Потрібні люди».

«Якщо б не було АТО, пан Дмитро звернувся б у своєму місті до відповідного територіального підрозділу ДМС, там за формою, що зберігається, йому б зробили новий паспорт після сплати штрафу. Оскільки через військові дії та окупацію його міста таке звернення неможливе, доводиться вдаватися до формальної процедури — чиновниками надається довідка, що встановлено особу, але не встановлено громадянство. У такому випадку встановити громадянство при втраті паспорта особа змушена лише у судовому порядку за допомогою доказів», — розповідає Наталя Єсіна.

Юристи приймальні допомогли пану Дмитру: підготували заяву до суду про встановлення факту постійного проживання на території України, в якій були викладені відповідні обставини втрати паспорта, надані докази постійного проживання на території України, зокрема, відомості про військову службу тощо.

І вже у квітні цього року Шосткинський міськрайонний суд Сумської області задовольнив заяву повністю, встановивши факт постійного проживання особи на території України на момент проголошення незалежності. Пан Дмитро, захистивши свої права, отримав новий паспорт.

Підготувала Тетяна Гончарук

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: