Публікація

Сумська приймальня УГСПЛ допомагає переселенці повернути свою пенсію

У листопаді 2017 року Ковпаківський районний суд м. Суми позитивно вирішив справу про незаконне припинення виплати пенсії переселенці з Луганська. Жінка проживає у Сумському геріатричному пансіонаті для ветеранів війни та праці.

Для пані К. залишитися без пенсії означало залишитися без житла, адже за місце в кімнаті пансіонату вона сплачує 880 грн влітку і більше тисячі – під час опалювального сезону.

Помічниця координатора приймальні Наталія Єсіна та пані К.
Помічниця координатора приймальні УГСПЛ Наталія Єсіна та пані К.

На жаль, припинення пенсійних виплат внутрішньо переміщеним особам останнім часом відбувається масово. Ця практика поширилась після того, як відповідні рішення почали приймати місцеві комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат. Формальна підстава – скасування довідок ВПО, зроблених у зв’язку з висновками про повернення окремо взятих осіб на тимчасово окуповану територію України, до покинутих місць постійного проживання. Тобто, коли місцеві комісії виявляють, що переселенці відсутні за місцем обліку місця проживання понад 60 днів. Комісії отримують інформацію від Держприкордонслужби або СБУ про те, що ВПО перетинають лінію розмежування або державного кордону, а також – перебувають за межами реєстрації місця проживання на підконтрольній території понад вказаний термін.

Судовий процес був ініційований за зверненням пані К., яка внаслідок неправомірних дій Сумського об’єднаного Управління Пенсійного фонду не отримувала пенсію з вересня минулого року. В інтересах жінки юрист приймальні підготував і заявив до суду адміністративний позов до відповідача – територіального органу Пенсійного фонду України.

У суді справа була вирішена позитивно. 7 листопада 2017 року було прийнято постанову, за якою дії відповідача щодо припинення нарахування та виплати пенсії пані К. з 1 вересня 2017 року – визнано протиправними.

Крім того, суд зобов’язав відповідача поновити переселенці нарахування і виплату пенсії, а також сплатити заборгованість з 1 вересня 2017-го. Апеляційна скарга територіального органу Пенсійного фонду України на постанову суду була залишена без задоволення. Судове рішення набуло чинності.

Днями ми очікуємо від пані К. гарних новин про перерахування заборгованості пенсії на її картковий рахунок.

Посилання на позитивну судову практику: http://reyestr.court.gov.ua/Review/70040956

Підготувала Наталія Єсіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: