Публікація

Сумські правозахисники допомогли жінці захиститися від домашнього насильства

Юристи громадської приймальні УГСПЛ у місті Суми допомогли жінці захиститися від домашнього насильства.

Пані П. була направлена до громадської приймальні УГСПЛ у місті Суми від представників БО «Позитивні жінки» у місті Полтава. Їй була потрібна юридична допомога у вирішенні конфліктної ситуації, яка відбувалась в її сім’ї. Відносини з рідним братом складалися таким чином, що вирішити їх самотужки не вдавалось. Чоловік постійно вчиняв скандали, допускав по відношенню до П. та її матері нецензурну лайку, фізичне насильство, образи і навіть погрози вбивством.

З урахуванням обставин, що склалися, допомога сумських юристів полягала у підготовці для клієнтки заяви до відділення поліції про скоєне у відношенні неї правопорушення, а також супровід в ході майбутнього досудового розслідування. Увагу правоохоронців треба було закцентувати на небезпечній ситуації, яка набувала розвитку, адже в ній не тільки відбувалось психологічне та фізичне насильство над пані П. та її матір’ю, вочевидь, їх життя було під загрозою.

Юристи приймальні надали загальні роз’яснення щодо порядку звернення до поліції з заявами про скоєне правопорушення. Допомогли скласти заяву до поліції про скоєне у відношенні клієнтки правопорушення за ч. 1 ст. 162, ч. 1 ст. 185 КК України, прокоментували та роз’яснили окремі пункти прохальної частини. Після чого супроводжували клієнтку, консультуючи її щодо порядку розгляду заяв та повідомлень про правопорушення органами поліції. Зокрема, були надані рекомендації по змісту скарги до місцевої прокуратури та скарги, яку треба було подати на особистому прийомі у начальника управління НПУ Полтавської області за фактом бездіяльності співробітників поліції (щодо нереєстрації заяви в ЄРДР). Надана консультація щодо винесеного у відношенні брата пані П. термінового заборонного припису, рекомендовано звернутися до начальника управління поліції на особистий прийом для активізації роботи по її заяві. Правозахисники постійно спілкувалися з жінкою, намагаючись підтримувати її кожного разу під час відвідування поліції, прокуратури та суду.

Усі ці дії мали результати – у відношенні брата пані П. було прийнято терміновий заборонний припис, крім того, відкрита кримінальна справа по відношенню до кривдника, яку взяв на особистий контроль начальника управління НПУ Полтавської області. І хоча слідство по справі ще не завершено, всі заходи які вчинялися та наразі продовжуються по відношенню до кривдника, мали на нього певний психологічний вплив, спонукали замислитися над ганебною поведінкою та дати спокій своїм рідним.

Фото з фб сторінки Громадської приймальні УГСПЛ у місті Суми

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: