Публікація

Суди в Херсонській області: моніторинг відкритості та доступності

Про суди і суддів не судить лише лінивий. Ця тема актуальна як для бабці на лавочці, так і для депутата найвищого рівня. Існують штамповані уявлення щодо судової системи: недовіра громадськості до суду, судова тяганина, корумпованість суддів і так далі. Але, що насправді робиться там, за дверима, де твориться правосуддя, знають лише, ті, хто сам пройшов через судовий процес. І тут думки розділяються рівно 50 на 50: задоволені ті, хто виграв справу, незадоволені – хто програв.

Наразі, зрозуміло одне – судова система потребує змін. Може це буде глобальне реформування, а може – просто наведення елементарного ладу. Що насправді потрібно – треба з’ясовувати. Є різні думки з цього приводу. У Верховній Раді чекають свого часу декілька законопроектів з реформування судової системи, а судді кажуть, що треба просто надати судам належне матеріальне забезпечення та збільшити суддівський штат.

Проте, люди, які звертаються до суду, точно знають, що процедура судового розгляду складна, тривала, витратна, і зовсім нема гарантії, що рішення буде справедливим, бо законодавство таке, що дає змогу «варіювати» рішення у той бік, у який побажає суддя.

Ми не можемо говорити про права людини, громадянське суспільство, демократію, якщо у нас не буде якісної судової системи. І про реформування судоустрою не можемо говорити, поки не вивчимо дійсний стан справ у цій сфері. Саме цьому присвячений проект Херсонської обласної організації Комітету виборців України «Моніторинг доступності та відкритості судів у Херсонській області», який почав реалізовуватись з жовтня цього року в рамках програми «Україна: Верховенство права» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Даний проект має сприяти подоланню недовіри та байдужості громадян – жителів Херсонської області до судової влади. Головним інструментом буде проведення моніторингу діяльності судів в питаннях доступу до правосуддя. Заплановане дослідження передбачає виявлення відповідності стандартів діяльності судів реальній практиці, яка існує сьогодні в місцевих судах Херсонської області. Дослідження буде проводитися шляхом збору та аналізу конкретної інформації про забезпечення судами доступу до правосуддя. Спостерігачі та інтерв’юери вивчатимуть рівень доступності та комфортності судів та судових приміщень для відвідувачів, доступ до відкритих слухань, доступність до інформації судів, виявлять ставлення суддів та працівників суддів до відвідувачів судів тощо.

За результатами аналізу отриманих даних буде видано Моніторинговий звіт, до якого увійдуть підготовлені експертами пропозиції щодо покращення роботи судів в питаннях доступу до правосуддя. Проект повинен сприяти встановленню партнерських відносин між судами та громадськістю, впровадженню в Україні судової реформи.

Для вивчення обрані типові для нашої області місцеві суди: Суворовський, Дніпровський, Комсомольський у місті Херсоні та Білозерський, Цюрупинський, Голопристанський районні суди Херсонської області.

Треба зазначити, що суди готові до змін, а судді хочуть спростувати те негативне уявлення про їхню діяльність, що побутує у суспільстві. Про це свідчать такі факти: суди відкривають двері для представників громадських організацій, а судді починають іти на контакт до ЗМІ.

Тема дуже актуальна і очікувана, тому ХОО КВУ пропонує співпрацю всім херсонським медіа: у нас можна буде отримати результати досліджень, цікаві факти, аналітичні висновки і рекомендації, що можуть лягти в основу ваших публікацій і програм.

За додатковою інформацією можна звертатися за телефоном: 32-50-26

або за електронною адресою: [email protected]

Контактна особа: Наталія Богренцова

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: