Публікація

Судді разом з адвокатими отримали практичні навички із застосування Міжнародного гуманітарного права в умовах збройного конфлікту в Україні

10 та 11 жовтня пройшов другий очний семінар в рамках навчального курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» на тему: «Права людини та міжнародне гуманітарне право: сучасний стан та перспективи розвитку».

Для участі в цьому семінарі з’їхалися правники з різних кутків України. Перед цим вони пройшли поглиблене дистанційне навчання з теоретичних аспектів міжнародного гуманітарного права, а також співвідношення міжнародного гуманітарного права (МГП) та міжнародного права прав людини (МППЛ). Тож на семінар вони завітали з бажанням напрацювати практичні навички та отримати відповіді на питання про особливості застосування норм міжнародного гуманітарного права в національній судовій практиці.

Експерти семінару Тимур Короткий, завідувач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства НАУ, радник президента Товариства Червоного Хреста України з міжнародного гуманітарного права, та  Сергій Заєць, адвокат, експерт курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» з радістю прийняли цей виклик і протягом двох днів плідно працювали разом з учасниками.

У результати адвокати та судді, які невтомно працювали і розібрали велику кількість практичних кейсів, поглибили свої знання в застосуванні норм міжнародного гуманітарного права.

Наприкінці заходу ми попросили учасників та учасниць поділитися своїми враженнями.

«Щиро дякую організаторам семінару за можливість отримати практичні навички деяких аспектів застосування МГП, зрозуміти межі його застосування, навчитись застосовувати МГП у взаємодії з міжнародними правами прав людини, і, звичайно, за можливість поспілкуватись та обмінятись думками з експертами та колегами з приводу цих надважливих, з огляду на події в Україні, питань», – поділилася своїми враженнями суддя Надія Сташків.

Адвокат Юлія Шестакова також підкреслила корисність семінару для практикуючих правників: «Семінар був надзвичайно корисний для мене, як початківця у сфері вивчення МГП. Крім того, він надав мені можливість з’ясувати питання практичного застосування МГП щодо поточної ситуації збройного конфлікту в Україні. Досить цінним є також знання щодо співвідношення МГП та МППЛ».

«Фільми, кейси, відеосюжети та дискусії були актуальними, дуже корисними та розкрили тему в повному обсязі! Окрема подяка тренерам Тимуру Короткому, Сергію Заєць та Ользі Семенюк за подачу матеріалу, знання матеріалу як з теоретичної так і з практичної точки зору, та цікаві дискусії», – поділилася своїми враженнями Олена Дємєнєва, адвокат.

«Участь у тренінгу допомогла систематизувати матеріал, отриманій під час дистанційного курсу. Найбільш корисним був аналіз практичних кейсів з точки зору МГП і МППЛ, зокрема справи щодо збиття Боїнга МН17 та захоплення українських моряків в Керченській протоці. Дана практика яскраво підтверджує як взаємодіють норми МГП і МППЛ в різних ситуаціях», -сказала адвокат Віталія Лебідь.

Адвокат Сергій Семенов підкреслив високий рівень організації заходу: «Неймовірне вміння організаторів вкласти в два дні такий обсяг матеріалу надзвичайно дивує. Надзвичайно правильно та гармонійно було побудовано структуру семінару».

«Я дуже вдячна експертам та організаторам за цей цікавий, змістовний та дуже емоційний тренінг. Відеосюжети «Рота Чарлі» та інші, які ми переглянули протягом цих двох днів, хоча і справляють «тяжкі» враження, однак вони дають можливість відчути весь той біль, страждання, які відчувають жертви війни. А вирішення на основі цих матеріалів питань застосовності норм МГП і їх поєднання з нормами МППЛ дає змогу систематизувати знання та поглибити їх», – сказала адвокат Наталя Жмайло.

Черговий позитивний відгук надійшов також і від адвоката Олександр Шадріна: «Дуже змістовний та інтенсивний матеріал».

Довідково. Курс «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» стартував на початку 2020 року. Навчання триває 8 місяців та поєднує дистанційний (3 онлайн-модулі) та очний (два 2-денні семінари та один навчальний судовий процес) форми навчання. Курс розрахований на суддів та практикуючих адвокатів, які зацікавлені в поглибленні знань та професійній самореалізації в сфері міжнародного гуманітарного права та дотримання його норм в національній судовій практиці.

Нагадаємо, з 3 квітня до 1 липня 2020 року УГСПЛ у партнерстві з Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим за підтримки Програми USAID «Права людини в дії» вдалося організувати 12 вебінарів, що присвячені окремим аспектам перехідного правосуддя, міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини.

Курс «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» підтримує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка впроваджується УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: