Публікація

Судді та адвокати разом з експертами обговорили потребу в отриманні якісної освіти в сфері міжнародного гуманітарного права

11-12 грудня 2019 року в Києві проходила майстерня з обговорення освіти для суддів та адвокатів з міжнародного гуманітарного права (МГП). Зазначену майстерню організувало УГСПЛ разом з партнерами Національною школою суддів України та Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України.

Зазначений захід був фінальною зустріччю в рамках програми підготовки тренерів з тематики захисту прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні та основ МГП. В період з червня по листопад 2019 року тривала активна робота по підготовці пулу тренерів, які будуть готові для проведення власних заходів для підвищення кваліфікації українських правників.

Після цілого ряду заходів, які включали в себе дистанційне навчання, участь у спеціалізованому тренінгу, проведення регіональних тренінгів підготовленими тренерами, а також участь у навчальних судових процесах, підготовлені тренери та експерти зібралися, щоб ще раз обговорити проблематику МГП та потреби щодо подальшого проведення заходів з цієї теми.

Захід розпочався з дискусії щодо Ратифікація Римського статуту в Україні, оскільки на даний час це одна з найактуальніших тем в сфері МГП в Україні. Експерти, серед яких були Олександр Павліченко, голова УГСПЛ, Віра Михайленко, суддя Вищого антикорупційного суду, Анатолій Коцура, заступник прокурора АРК, та Надія Волкова, директор Ukrainian Legal Advisory Group, дискутували щодо потреби негайної ратифікації. Також були зазначені основні виклики.

Дискусію розпочав Олександр Павліченко, який окреслив про потребу ратифікації Римського статуту на даний час та про невдалі спроби це. Після чого Надія Волкова зазначила які міфи існують навколо та з якими стереотипами доводиться працювати, доводячи, що Римський статут має бути ратифікований в України. Водночас Віра Михайленко підкреслила, що однієї ратифікації буде недостатньо і потрібно приводити у відповідність існуюче національне законодавство. В першу чергу, це стосується кримінального кодексу України.

Після цього учасники мали змогу відпрацювати знання з МГП на практиці. Віталій Набухотний та Максим Тимочко підготували для учасників майстерні кейс на визначення статусу осіб під час збройного конфлікту. Ця робота викликала жваву дискусію, оскільки у правників виникли різні думки з приводу статусу.

По завершення першого дня відбулася презентація освітньої програми з підготовки тренерів з тематики імплементації норм МГП у національну судову практику та методичного посібника з проведення одноденних тренінгів з МГП, який буде оприлюднено пізніше.

Після чого підготовлені тренери отримали сертифікати, які підтверджують проходження ними навчального курсу для тренерів. Бажаючі, яких цікавить тема МГП, можуть звертатися до УГСПЛ на скриньку [email protected] для того, щоб запросити підготовлених тренерів для проведення заходів у власних організаціях.

Другий день майстерні був присвячений баченню освіти для суддів та адвокатів з МГП. Підготовлені тренери з теми МГП та інші учасники спільно розробляли єдину позицію щодо потреби в отриманні знань з МГП в умовах сьогодення. При цьому були надані відповіді на основні питання: Для чого правникам вивчати МГП? Яке коло питань потрібно охоплювати? Які форми та методи для цього використовувати і хто це може робити?

Після презентації власних наробок, учасники майстерні змогли отримати зворотній зв’язок від експертів в цій сфері під час панельної дискусії, а саме від Тетяни Фулей, начальника відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України, Антона Кориневича, Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим, та Віталія Уркевича, судді Великої Палати Верховного Суду України.

Як зазначив Антон Кориневич, «міжнародне гуманітарне право дуже потрібне сьогодні всім прошаркам юридичної професії, зокрема суддям і адвокатам, що працюють по Криму та Донбасу».

По завершенню заходу всі прийшли до єдиної позиції: МГП на даний час є актуальним, але шлях до знань в цій сфері обмежений. На сьогоднішній час практично відсутнє навчання з МГП для суддів та адвокатів. Отже учасники майстерні мають наміри популяризувати МГП серед колег, а тренери, які пройшли відповідне навчання і отримали сертифікати, мають наміри проводити власні заходи з цієї тематики.

Цей захід став можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США.  До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Додаткову інформацію про діяльність USAID можна отримати у Відділі зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53, на вебсайті: http://www.usaid.gov/ukraine або на сторінці у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» реалізується з жовтня 2016 року і ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх проектів USAID «Україна: верховенство права» та «Справедливе правосуддя». Мета програми – надання підтримки судовій владі, Уряду, Парламенту, адвокатській спільноті, правничим школам, громадянському суспільству, ЗМІ та громадянам у створенні умов для функціонування незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, яка забезпечує верховенство права, та у боротьбі з корупцією. Детальнішу інформацію про програму можна отримати на Інтернет-сторінці www.newjustice.org.ua  та за телефоном +38 (044) 581-3303.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: