Публікація

Судді радились як допомогти державі. А хто допоможе людям?

Завжди показовими є зібрання суддів різного рівня і представників органів виконавчої влади, особливо якщо це стосується застосування законодавства пов’язаного із соціальними виплатами. В Україні вже неодноразово проводилися зустрічі на цю тему і завжди вони мали досить конкретне налаштування, а саме як «допомогти» владі вирішити проблему великої кількості судових рішень проти держави, які приймались судами на користь соціально незахищених верств населення.

Круглий стіл, який відбулася 14 жовтня 2011 року у Вінниці носив назву «Проблемні питання застосування законодавства, пов’язаного із соціальними виплатами пільговим категоріям громадян в Україні» не став особливим виключенням. І хоча на ньому більше обговорювалися суто юридичні проблеми застосування законодавства, водночас з деяких виступів було зрозумілим, що зустріч була направлена на те, щоб судді «правильно» зрозуміли постановку проблем щодо вирішення спорів по соціальних виплатах.

Як наголосив, Заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Пшонка М.П.: «на даний час держава виходячи з наявного фінансового положення не має змоги вчасно повернути і розрахуватися по всіх фінансових зобов’язаннях по справах пов’язаних із соціальними виплатами». Також було зазначено, що чим більше буде прийнято “не правильних” рішень щодо цієї категорії справ, тим більше буде збільшуватися така заборгованість і оскільки багато з людей звертаються за захистом своїх прав у Європейський суд з прав людини, то відповідно це ще більше б’є по фінансах держави. А отже, судді мають ставиться із максимальною «уважністю» до таких справ щоб фінанси держави не страждали від цього.

Цікаво було чути таку позицію від представника судової гілки влади, яка покликана на те, щоб захищати закон, а не на те, щоб враховувати при своїх рішеннях фінансові можливості держави.

Зрозуміло, що така позиція обурила представників чорнобильських організацій, які спромоглися пробитися на цей круглий стіл і викласти свою позицію щодо того, що суд має в першу чергу думати про виконання закону, а не про фінанси держави. Крім того, завдяки харківським організаціям чорнобильців під будинком де проходило це зібрання було організовано пікетування, яке мало на меті привернути увагу суддів до цієї гострої проблеми.

Також потрібно зазначити, що серед виступаючих були й судді, які наголошували на незалежності судів і на тому, що не є питанням суддів обговорювати фінансове положення держави, і так само наголошували, що не судова гілка влади є джерелом проблем, які виникають у сфері соціального забезпечення, але судді відповідальні за неухильне дотримання закону. Водночас для мене як думаю і для багатьох залишилось не зовсім зрозумілим чи більшість суддів розуміють це і чи розуміють ту відповідальність, яка покладена на них щодо захисту соціально-економічних прав людей.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: