Публікація

Судді Конституційного Суду заявили про політичний тиск

Ярослава Мачужак, Віктор Шишкін, Володимир Кампо, Петро Стецюк і Дмитро Лилак відмовились брати участь у розгляді справи щодо відповідності Конституції України указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України через тиск на них з боку окремих політичних сил.

Відповідну заяву-звернення, адресовану українському народу, Президенту України, народним депутатам і суддям України, ці члени КС обнародували у вівторок на прес-конференції в Києві.


Як наголошується в заяві, під якою поставили підписи судді п’ять суддів КС, вони вважають за неможливе брати участь «у розгляді доленосної для України справи», поки не буде забезпечена належна робота суду.

В заяві сказано, що «певні політичні сили через своїх представників публічно чинять грубий тиск, як на окремих суддів, так і на весь склад КС України».

Причиною такого надзвичайного загострення ситуації в КС і навколо нього є подання 53 народних депутатів щодо конституційності указу Президента про дострокове припинення повноважень ВР, відзначають автори заяви.

«Відверті публічні загрози суддям КС, – мовиться далі в зверненні, – тиск на них певних політичних сил з метою їх залякати і направити діяльність суду у бік його політизування, ухвалення вигідного для них рішення, на наш погляд, не дозволяє ухвалити правосудне рішення в справі за конституційним поданням. Ситуація, що склалася на даний час в КС і навколо нього, свідчить про те, що відсутні належні умови для виконання суддями Суду принесеної ними присяги. На жаль, деякі відомі державні і політичні діячі наперед заявляють про неконституційність указу (указу Президента про розпуск ВР), хоча, відповідно до положень Конституції України, тільки КС має право перевірити його на предмет відповідності».

Посилаючись на конституційну заборону коментувати справу, яка перебуває в судовому розгляді, на питання журналістів, чи будуть ці судді  присутні на засіданні КС 11.04.2007, Шишкін сказав: «Ми не можемо відповісти. Це процедурне питання».

P.S.  Закон передбачає, що для відкриття засідання досить присутності дванадцятьох суддів, а для ухвалення рішення треба, щоб проголосували щонайменше десятеро з них.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: