Публікація

Суд визнав протиправним та нечинним обмеження щодо перевезення ліків на територію непідконтрольного Донбасу

Відповідне рішення суду першої інстанції отримали юристи Чугуївської правозахисної групи, організації-члена Української Гельсінської спілки з прав людини. Тепер товари та ліки можна вільно та в необмеженій кількості перевозити через лінію розмежування до тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

У березні 2017 року Кабінет Міністрів України (КМУ) прийняв Постанову №99, яка, на думку УГСПЛ, суттєво обмежує права людини. Нею передбачено затвердження Порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції (Операції об’єднаних сил). Зокрема, у пункті 9 передбачено, що «фізичні особи здійснюють переміщення товарів у ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі автомобільним транспортом за переліком та обсягами (вартість, вага, кількість), що затверджуються Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та ВПО» (МТОТ). Також МТОТ видано наказ № 39 «Про затвердження Переліку та обсягів товарів, дозволених для переміщення до/з гуманітарно-логістичних центрів та через лінію зіткнення». Тож з березня минулого року одна людина не могла перевезти через лінію зіткнення з неконтрольованої на контрольовану територію та у зворотному напрямку товари, сумарна вартість яких перевищує 10 000 гривень, а сумарна вага –  більше 75 кг. Таке обмеження стосувалося і медикаментів.

Переселенець з Луганська Владислав Кузнєцов вважає такі норми дискримінаційними по відношенню до внутрішньо переміщених осіб. Тож подав позов з вимогою визнати протиправними та скасувати документи, видані Кабінетом Міністрів України та Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та ВПО.

Інтереси позивача в суді представляв юрист Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов за підтримки Української Гельсінської спілки з прав людини. Представники відповідачів (КМУ та МТОТ) аргументували свою позицію різними повноваженнями, в тому числі, спрямованими на боротьбу з тероризмом. Але суд задовольнив позов переселенця.

«Рішення насправді є надзвичайно цінним для 1,5 мільйона переселенців. Рік тому Уряд обмежив їх право на перевезення життєво-необхідних засобів – ліків. Серед ВПО значна кількість пенсіонерів, які не можуть щоразу їздити за пігулками, так само багато тяжкохворих, вартість лікування яких на місяць може складати більше, аніж 10 тисяч гривень. Більше того, ця Постанова КМУ породжувала контрабанду і корупцію, а не боролося з тероризмом, як аргументували представники відповідачів», – зазначає Роман Лихачов.

Юристи впевнені, що представники КМУ оскаржуватимуть рішення в судах вищих інстанцій. Про це свідчить практика вирішення спорів з Кабінетом Міністрів. Адже це вже третя виграшна справа Чугуївської правозахисної групи, де відповідачем виступає саме КМУ.

Захист прав ВПО здійснюється у рамках Програми USAID «Права людини в дії», яку впроваджує УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53.

Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: