Публікація

Суд виніс вирок вбивцям активіста з Бахмута Артема Мирошниченка

Через 4,5 роки після нападу Слов’янський міський районний суд оголосив вирок вбивцям активіста та волонтера Артема Мирошниченка. Олександр Баришок отримав дев’ять, а його подільник Микола Барабаш – вісім років ув’язнення. Час перебування в СІЗО зарахується у термін перебування за ґратами. Про це повідомляє видання «Новинарня». За даними журналістів, у тексті вироку жодним словом не згадується мовне питання, хоча, як стверджують рідні та свідки, саме воно стало причиною жорстокого нападу. Інтереси родини загиблого у суді представляв адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини у Краматорську Олександр Кадієвський.

Артем Мирошниченко. Фото з архіву родини
Артем Мирошниченко. Фото з архіву родини

«Трагедія українського Бахмута»

У 2019 році новина про жорстоке побиття проукраїнського активіста та волонтера Артема Мирошниченка вразила громаду Бахмута. Це сталось ввечері 29 листопада: чоловік повертався із фестивалю патріотичного кіно. До нього «причепились» двоє молодиків напідпитку. Вони завдали Артему важких травм: після тижня у комі, він помер.

Тоді правоохоронці затримали двох підозрюваних: 16-ти річного учня Бахмутського педколеджу Миколу Барабаша та 17-ти річного Олександра Баришка з Ясинуватої, який вже мав судимість за грабіж. 

Микола Барабаш і Олександр Баришок. Фото: Радіо Свобода
Микола Барабаш і Олександр Баришок. Фото: Радіо Свобода

Нападників звинувачували за двома статтями: умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень та грабіж. Хоча рідні та знайомі загиблого переконували, що у цій справі був і політичний слід: анонімний свідок чув, як на відповідь українською нападники вимагали «говорить на нормальном языке». Брат Артема Мирошниченка, Сергій, розповідав журналістам, що давати покази  про це у суді людина, яка знала початок «розмови», боялась через стан здоров’я. В підсумку, у грудні 2019 року суд спростував мотив побиття «на ґрунті ненависті до української мови та України» та назвав цю інформацію «недостовірною та неправдивою». З цим активісти ГО «Бахмут український» не погодились. 

Похорон Артема Мирошниченка, грудень 2019 року. ФОТО: Новинарня
Похорон Артема Мирошниченка, грудень 2019 року. ФОТО: Новинарня

Вирок через 4,5 роки 

Розгляд справи розтягнувся на 4,5 роки. Спочатку через брак суддів у Бахмуті слухання перенесли до Слов’янська. Пізніше засідання не відбувались з різних причин.

На затягування процесу у 2021 році звертали увагу правозахисники Української Гельсінської спілки з прав людини.  Тоді адвокат приймальні УГСПЛ у Краматорську Олександр Кадієвський, який представляв інтереси родини загиблого, розповідав, що його та потерпілого не запрошували до судової зали на узгодження дат. Кадієвський був впевнений, що це відбувалось для того, аби він не зміг повною мірою представляти інтереси. Пізніше на тривалість вплинуло повномасштабне вторгнення РФ.

І от у червні 2024 року судді оголосили вирок. 

У тексті ухвали йдеться, що відкрита черепно-мозкова травма, травма живота з розривом селезінки утворилися саме після побиття Артема Мирошниченка нападниками. Олескандр Баришок та Микола Барабаш свою вину визнали частково. 

Окрім термінів ув’язнення, вони мають виплатити по 7640 гривень відшкодування матеріальної шкоди та по 7500 тисяч гривень аби покрити витрати на правничу допомогу. 

Відбувати покарання вбивці будуть у Житомирській установі виконання покарань № 8.

З таким м’яким рішенням родина загиблого активіста Артема Мирошниченка не згодна. В них ще є час оскаржити вирок. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: