Публікація

Суд вперше виправдав українця за вирощування канабісу задля лікування больового синдрому

Юристи УГСПЛ допомогли виправдати інваліда першої групи Віталія Румянцева в резонансній справі щодо незаконного вирощування конопель задля лікування больового синдрому.

#СправаРумянцева – це судовий процес над інвалідом першої групи за сфальсифікованим обвинуваченням в незаконному вирощуванні коноплі (ст. 310 ККУ). Тут детально: https://youtu.be/gwZ-tQfH8c4

У місті Вознесенськ Миколаївської області 2 роки судили інваліда Віталія Румянцева: він курив марихуану, щоб полегшити біль у суглобах, і півтора року тому посадив у себе на ділянці вісім кущів конопель. На Румянцева доніс сусід, до нього з обшуком прийшла поліція. До восьми кущів правоохоронці докинули дикорослу коноплю, і вісім кущів перетворилися на триста.

Боротьба за відновлення справедливості у «справі Румянцева» згодом перетворилась на війну на виснаження обвинуваченого. Він живе у віддаленому селі, за 60 кілометрів від суду, йому важко говорити та пересуватися без сторонньої допомоги. Захист обвинуваченого у суді здійснює адвокат Центру стратегічного судового захисту УГСПЛ Олександр Прутян Українська Гельсінська спілка з прав людини – УГСПЛ.

Румянцева ледь не засудили на сім років, але у справу втрутилися правозахисники: вони почали їздити на суди і зробили процес публічним.

Пізніше Румянцева звинуватили у тому, що він вирощував 18 кущів — за це передбачено кримінальну відповідальність, але обвинувачений може відбутися штрафом. Румянцев заперечував провину і своєю справою намагався привернути увагу до законопроєкту про легалізацію медичного канабісу. Депутати парламенту попереднього скликання відправили його на доопрацювання, в парламенті нинішнього скликання його не хочуть навіть реєструвати. Сотні пацієнтів з больовим синдромом, такі, як Румянцев, домагаються права лікуватися марихуаною, поки в українських судах слухають справи про домашні коноплі.

17 грудня 2019 року Вознесенський суд повністю виправдав Віталія Румянцева. Cуд визнав недопустмими докази, а факт вирощування саме 18 кущів недоведеним. Також суд погодився з доводом правозахисників про порушене право на захист.

В статті використано інформацію та фото порталу theБабель

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: