Публікація

Суд не побачив порушень у примусовому залученні луганських школярів до участі у мітингах партії регіонів

9 січня суддя Луганського окружного адміністративного суду Андрій Каюда закінчив розгляд справи за позовом голови правління Правозахисного центру «Поступ» Костянтина Рєуцького проти обласної державної адміністрації, міської ради, обласного та міського департаментів освіти, де третьою стороною з боку відповідачів виступали луганська обласна та міська організації партії регіонів. Згідно з оголошеної резулятивної частини рішення, позивачам повністю відмовлено у задоволенні їхніх вимог – визнати незаконними рішення міської ради та обласної державної адміністрації і виданих на їх підставах наказів департаментів освіти про забезпечення участі дітей у мітингу, що відбувся 3 вересня 2013 року.

Нагадаємо, що в той день у луганську за ініціативи партії регіонів місцевою владою було організовано урочисту ходу та мітинг, присвячений 70-річчу визволення Луганщини від німецько-фашистських загарбників. Для забезпечення масовості заходу обласним та міським департаментами освіти було видано накази, які зобов’язували школи та виші забезпечити присутність під час заходу школярів та студентів. На виконання цих наказів навчальні заклади змусили вийти на площу понад 5 тисяч неповнолітніх дітей та молодих людей, багатьом з яких було роздано символіку та декілька сотень прапорів партії регіонів. Мітинг, на проведення якого було витрачено близько 150 тисяч гривень з місцевого бюджету, записала собі в актив  партія регіонів. Тринадцятирічний син позивача також був примушений взяти участь у цьому мітингу, через що його батько звернувся з позовом до суду.

Під час засідання суддя навіть не відмовив, а просто проігнорував клопотання позивача про допит його сина у якості свідка (на цьому слуханні той не зміг бути присутнім з поважних причин).

Доказуючи своє твердження про те, що з трибуни мітингу не лунало виступів із згадуванням провідної ролі партії регіонів, юрист обласної державної адміністрації надав суду фрагменти з відеорепортажу з акції 3 вересня. За його словами монтаж відеоматеріалу було виконано одним з місцевих телеканалів (але представник ОДА не зміг уточнити, яким саме). Як не зміг пояснити й вибірковість та неповноту наданих у записі виступів – так, зокрема, виступ керівника міської організації партії регіонів Олександра Ткаченко було нелогічно та вибірково обрізано, а сам ролик містив промови лише трьох  з багатьох спікерів.

У свою чергу, позивач клопотав про виклик до суду свідка – студента одного з луганських вишів, якій підтвердив, що студентів його університету дійсно змушували взяти участь у вказаному мітингу, погрожуючи незгодним ускладненням у навчанні. Також свідок відповів, що його однокурсників вибірково змушували вдягати одяг із символікою партії регіонів та тримати прапори цієї партії.

Нагадаємо, що під час минулих засідань представник міського Департаменту освіти та третьої стороні – Школи-гімназії №30, де навчається син позивача – підтвердили, що діти не мали можливості відмовитися від участі в акції (чим підтверджується її примусовість). Представники відповідачів визнали що у той день на площі дійсно була присутня велика кількість символіки та прапорів партії регіонів (що підтвердили й фото та відеоматеріали, надані суду позивачем), і не змогли довести, що під час мітингу була присутня символіка інших політичних сил.

На одному з попередніх засідань, представник партії регіонів зробив недолугу спробу довести, що твердження офіційних джерел партії, де заявлялося, що «акція ініційована партією регіонів» та «мітинг був проведений під егідою партії регіонів», свідчать лише про симпатії партії організаторам заходу. Але не зміг пояснити, чому у офіційному релізі ПР, виданому у відповідь на позовну заяву було заявлено, що партія регіонів «проводила та проводитиме подібні акції».

Розглянувши всю сукупність доказів та вислухавши аргументи сторін, суддя, тим не менше, виніс рішення про відсутність порушень у діях відповідачів, тим самим благословивши їх на подальше примусове залучення дітей до політичних заходів. Сьогодні було оголошено лише резулятивну частину рішення. З аргументацією Андрія Каюди відомого своїми рішеннями щодо політичних опонентів діючої влади (зокрема, недавньою забороною на проведення протестних акцій у місті Стаханов Луганської області) ми ознайомимо широкий загал після оголошення повного тексту рішення – 14 січня 2014 року.

Правозахисний центр «Поступ» заявляє, що не вважає справедливим рішення Окружного адміністративного суду і буде оскаржувати його у судах вищих інстанцій. Організація й надалі робитиме все можливе для викорінення ганебного пережитку радянських часів – практики примушування до участі у політичних заходах працівників бюджетної сфери, студентів та школярів. Ми ще раз нагадуємо, що така практика є порушенням стандартів свободи вираження поглядів та свободи мирних зібрань, гарантованих кожному з нас Конституцією України та ратифікованими міжнародними  угодами в сфері прав людини.

Експертну підтримку в підготовці позову безкоштовно надає юридична кампанія Astapov Lawyers.

Рішення суду можна знайти ТУТ

Правову підтримку справи здійснює фонд стратегічних справ Української Гельсінської Спілки з прав людини та Кримський правозахисний центр «Дія». Моніторинг дотримання прав людини у Луганській області здійснюється в рамках проекту Правозахисного центру «Поступ» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: