Публікація

Суд: карати за прийняття ліків від ВІЛ – неприпустимо

Юристи УГСПЛ у суді захистили жінку, що живе з ВІЛ, від неправомірного притягнення до адміністративної відповідальності

Олена Проценко, юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ

Пані К. звинуватили у тому, що вона керувала автомобілем у стані наркотичного сп’яніння, що підтвердив експрес-тест сечі «Нарко 5МБА». Жінка марно пояснювала поліції та лікарям, що не вживала марихуану, а приймає антиретровірусну терапію (АРТ), до складу якої входить препарат ефавіренц, який, згідно з інструкцією до препарату, може давати хибнопозитивний результат на вміст канабіноїдів у сечі. Посилання на те, що пані К. перебуває на обліку у СНІД-центрі, не переконало ані поліцію, ані суд першої інстанції. Клієнтку позбавили права керувати автомобілем на рік і призначили 10 000 гривень штрафу.

Допомогу юристів жінка отримала вже на стадії апеляційного оскарження рішення суду. Фахівці Української Гельсінської спілки з прав людини доводили, що можна бути впевненим у тому, що пані К. вживала наркотики, лише провівши лабораторне дослідження її біологічних зразків. Інструкція про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння № 1452/735 встановлює, що проведення лабораторних досліджень на визначення наркотичного засобу або психотропної речовини обов’язкове. Усі висновки щодо результатів медичного огляду осіб на стан сп’яніння, складені з порушенням вимог цієї Інструкції, вважаються недійсними.

Апеляційний суд Донецької області підтримав позицію адвокатів, вказавши, що за відсутності лабораторного дослідження зразків жінки, неможливо стверджувати, що вона приймала наркотики. Позитивний результат на вміст в її сечі канабіоноїдів можливий від прийому життєво важливої для всіх людей, що живуть з ВІЛ, антиретровірусної терапії, а не вживання наркотичних засобів. За ст. 62 Конституції України будь-які сумніви та протиріччя суд тлумачить на користь особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

На цій підставі апеляція скасувала рішення, яким клієнтка УГСПЛ була визнана винною у водінні автомобіля у наркотичному сп’янінні, і закрила провадження проти пані К. Це є великим досягненням, адже неприпустимо карати особу що те, що вона приймає ліки від небезпечного вірусу.

На жаль, притягнення до відповідальності за водіння автомобіля після прийому АРТ є в Україні непоодиноким випадком. На думку УГСПЛ, судді по всій країні мають взяти цей прецедент до уваги і не допускати покарання людей, що живуть з ВІЛ, там, де немає складу правопорушення.

Ми також радимо всім особам, які приймають ефавіренц, в подібних ситуаціях вказувати в протоколі про адміністративне правопорушення, що ефавіренц дає хибнопозитивний результат на канабіноїди, та письмово наполягати на проведенні лабораторного дослідження біологічних зразків згідно з Інструкцією № 1452/735.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: