Публікація

Субсидія за новими правилами: юристи УГСПЛ про важливі нюанси та причини відмов

Щотижня до приймалень УГСПЛ звертаються мешканці прифронтових територій з запитами допомогти оскаржити рішення місцевих Управлінь соціального захисту населення, які відмовляють у продовженні субсидій. Нині кількість запитів зросла, оскільки нещодавно змінилися правила надання такої допомоги від держави.

Зокрема у Покровську до правників звернулась пані Галина. Напередодні жінка також отримала відмову. Причина – у квартирі зареєстровані ще особи. Галина розповідає, що ще 2016 року невістка попросила зареєструвати у помешканні її та її дітей. Галина погодилась, але невістка згодом зникла, не допомагає сплачувати комірне. «Весь цей час я мешкаю одна, маю скрутне матеріальне становище, і не можу повністю сплачувати за комунальні послуги – у разі сплати залишусь без ліків та їжі. Тому просила родичів виписатися з квартири, але вони відмовилися», – говорить мешканка Покровська. Відповідно Управління соціального захисту населення відмовило Галині у наданні субсидії, вмотивувавши відмову саме реєстрацією у квартирі інших мешканців.

Юристи УГСПЛ допомогли скласти заяву до суду про визнання цих осіб такими, що втратили право на користування житлом, та зібрати документи на звільнення від судового збору. Невдовзі справу має розглянути суд.

«Варто нагадати, що нещодавно був змінений порядок отримання субсидії», – говорить Артем Безрук, координатор приймальні УГСПЛ місті Покровськ.

Він пояснює, що відтепер субсидія на оплату комунальних послуг не призначається, якщо бодай один член сім’ї або складу домогосподарства:

  • протягом року до звернення по субсидію купив земельну ділянку, квартиру, транспортний засіб, цінні папери, віртуальні активи та інші товари довгострокового вжитку на суму понад 50 тис. грн;
  • на момент призначення субсидії має на банківському рахунку кошти, загальна сума яких перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму станом на 1 січня;
  • за рік до звернення по субсидію купив іноземну валюту або банківські метали на суму понад 50 тис. грн;
  • перебував за кордоном безперервно понад 60 днів (без урахування відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку);
  • не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного за інформацією податкової та Пенсійного фонду;
  • володіє автомобілем, з дати випуску якого пройшло менше 5 років або якщо в сім’ї є більше одного автомобіля, з дати випуску якого пройшло менше 15 років;
  • має заборгованість із аліментів.

«Окрім того субсидія не призначається, якщо площа житла становить більше 130 кв. метрів для квартири і більше 230 квадратів для будинку. Якщо сім’я не повернула переплату із субсидії за попередній період, і, якщо у сім’ї є борг за комунальні послуги понад 340 гривень», – говорить правник.

 

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: