Публікація

Стихійні ромські поселення: нормативне врегулювання існуючих проблем

День 18 вересня 2019 року став заключним для учасників тренінгу Взаємодія органів місцевого самоврядування та Національної поліції у вирішенні проблем стихійних ромських поселень”, організованого УГСПЛ за підтримки МФ «Відродження». Він виявився не менш активним на обговорення, ніж попередні дні.

Мова йшла про аналіз проекту «Алгоритмів дій (СОП – стандартних операційних процедур) органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, спрямованих на попередження конфліктів на етнічному ґрунті, гармонізацію вимог публічної безпеки і порядку та інтересів соціальних груп при виявленні стихійних поселень представників ромської спільноти».

Найбільш складною та водночас плідною стала дискусія щодо розмежування юрисдикції підрозділів поліції та місцевої влади, визначення загального обсягу заходів.

Як має здійснюватися розподіл повноважень між поліцією та органами місцевого самоврядування, коли мова йде про ромські стихійні поселення? Чи отримають роми сервісні послуги комунальних підприємств? Якими мають бути заходи поліцейського реагування?

Було визнано непересічну роль ромських медіаторів, кількість яких поки що є недостатньою в Україні. Окремим пунктом стала дискусія щодо можливих витрат місцевого бюджету та їх нормативного обґрунтування. І це – новий простір для подальшої роботи зацікавлених організацій та фахівців.

Інна Скляр, тренерка, Асоціація міст України:

«Місцева влада з реформою децентралізації отримує нові ресурси і можливості. Ефективна і відповідальна влада може знайти шляхи реалізації прав мешканців ромських поселень».

 

 

 

 

Юліан Кондур, тренер, БФ «Чіріклі»:

«Відкритість та відвертість учасників залишила приємне враження. Також відчутним було, що динаміка міжвідомчої комунікації у вирішенні питань, пов’язаних з виконанням ромської Стратегії, потребує більшої координації між поліцією та органами місцевого самоврядування».

Сергій Єфименко, тренер, Національна поліція України:

«Сьогоднішня дискусія стала можливою спільній ініціативі Національної поліції та членів Міжвідомчої робочої групи з питань виконання Плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року. Сподіваюся, що у найближчий час усі доповнення та пропозиції знайдуть своє місце у тексті фінального документу».

Юридична та адвокаційна допомога ромському населенню здійснюється УГСПЛ у рамках проекту «Сприяння соціалізації ромського населення та захист його прав» за підтримки МФ «Відродження».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: