Публікація

Створення законопроектів – робота, яка потребує професіоналів

Відсутність досвідчених фахівців, які спроможні писати якісні проекти нормативних актів є величезною проблемою в Україні. Достатньо подивитись на якість законопроектів, які подаються до Верховної Ради України щоб переконатись у тому, що Україна потребує постійного підвищення кваліфікації людей, які займаються написанням цих нормативних актів, вже не кажучи про те, що пишуть у міністерствах і відомствах. Оскільки саме від якості підготовки цих документів залежить їх ефективність, наскільки повно вони можуть виконати те завдання, яке ставиться перед ними.

На початку листопада Інститут громадського суспільства за сприяння Фонду Чарльза Стюарта Мотта провів навчальний семінар „Законодавча техніка: теорія і практика застосування”, який став великою допомогою для тих, хто прагне вдосконалюватись у сфері написання законів і інших нормативних актів.

УГСПЛ завжди уважно ставилася до пошуку та застосуванню форм конструктивної участі громадськості в законотворчому процесі з питань, що пов’язані із захистом прав людини та основних свобод, а тому активно взяла участь у семінарі по вдосконаленню законодавчої техніки.

У програмі семінару були з одного боку теоретичні аспекти створення законодавства, які у тому числі включали: визначення всіх етапів законодавчого процесу; визначення нормативної бази законотворчої діяльності; структури та змісту закону; питання мови нормативного акту, визначень, термінології, правил викладу правових норм; формування дефініцій, правових норм, визначення типових помилок при створенні нормативного акту. А з іншої сторони навчання охоплювало велику кількість практичних моментів створення проектів законів, їх зміни, та втрати ними чинності. Зокрема, був проведений аналіз практичних ситуацій, що виникають з „проблемних норм” закону.

Потрібно сказати, що такі навчальні семінари дають можливість виховувати насправді професійних „законотворців”, які зможуть набагато покращити якість тих документів які готуються не тільки Верховною Радою України, але й тих, які приймаються на місцевому рівні. Окрім того, дають можливість підготувати спеціалістів, які зможуть якісно і професійно робити аналіз нормативних документів і швидко реагувати на проблеми, які можуть виникнути у зв’язку із прийняттям неякісних документів. І особливо це є актуальним для організацій „третього сектору”, які є представниками громадського контролю того, що відбувається у суспільстві. Але й тут потрібно зазначити, що для виконання цього завдання одного семінару не вистачить – потрібна систематична робота у цьому напрямку.

Від УГСПЛ участь у семінарі „Законодавча техніка: теорія і практика застосування” взяли юрист Щербатюк Максим та координатор проектів Вадим Пивоваров.

Максим Щербатюк
УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: