Публікація

Студенти з Польщі ознайомились з діяльністю УГСПЛ та Програми USAID «Права людини в дії»

23 вересня відбулася зустріч зі студентами Європейського коледжу, кампусу в Натоліні (Варшава). До УГСПЛ завітали студенти, родом з Польщі, України, Єгипту, Алжиру та інших країн.

Експерти УГСПЛ та Програми USAID Олексій Біда, Кирило Сидорчук та Валентина Потапова говорили про місію організації і представили основні напрямки її діяльності щодо захисту прав людини в Україні, особливо в Криму і на територіях, де триває збройний конфлікт і наближених до нього на сході країни.

Зустріч організували у формі дискусії і обговорення, тож студенти мали змогу поставити багато питань. Зокрема, керівник Центру документування УГСПЛ Олексій Біда поділився особливостями своєї роботи: де і як знаходить інформацію для своїх історіографічних звітів, чи допомагають йому у пошуку засоби масової інформації та соцмережі, а також про те, чи є можливість отримати інформацію у воєнних злочинців, які знаходяться в Україні. Також він розповів про складність впровадження концепції перехідного правосуддя на постколоніальному просторі, про проблеми постраждалих від збройного конфлікту, про форми існуючих компенсацій ураженим війною.

На запитання відповідала і керівниця освітнього напрямку УГСПЛ Валентина Потапова. Студенти Європейського коледжу також цікавились оптимальними часовими рамками для актуалізації питання про «право на правду»: чи доцільно робити це вже і зараз, або ж доносити правду до населення після примирення; а також підходами попереднього і нинішнього уряду застосовних до питань правосуддя перехідного періоду.

Менеджер з адвокації та PR Програми USAID «Права людини в дії» Кирило Сидорчук розповів студентам з Польщі про концепцію перехідного правосуддя, яка допоможе перейти українському суспільству від війни до сталого миру. Базується вона на 4 стовпах, які першочергово мають гарантувати неповторення конфлікту. Також Україна внести зміни до законодавства, покарати злочинців, а також сприяти функціонуванню відновного правосуддя. До того ж, держава має створити такі умови, коли постраждалі від конфлікту отримують фінансову компенсацію за моральну та матеріальну шкоду завдану внаслідок збройного конфлікту. І що не менш важливо – пошук і промовляння правди.

Довідково: Європейський коледж з двома кампусами (в Брюгге заснований в 1949 році і в Натоліні в 1992 році) є престижним інститутом післядипломного європейського навчання. У своєму кампусі в Натоліні коледж пропонує однорічну міждисциплінарну магістерську програму для 134 студентів з 38 країн в 2019/2020 навчальному році. Навчальний план охоплює політику, право, економіку та історію ЄС, а також міжнародні відносини і відносини ЄС з його сусідами, а також включає поїздки в ключові європейські країни.

У якості невід’ємної частини навчальної програми в першому семестрі студенти кампусу в Натоліні відправляться до Луцька, Києва та Львова з 21 по 27 вересня 2019 року. Загальна мета навчальних поїздок в першому семестрі полягає в доповненні знань, що надаються традиційно академічними способами, пропонуючи студентам ознайомитися з особистим досвідом країн, важливих для Європейського Союзу. Цього року мета – підвищити обізнаність студентів про проблеми, з якими стикається Україна в безпековій і соціально-економічній сферах, та представити її складну історію, вражаючу культуру і чудове суспільство.

Програма «Права людини в дії» впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: