Публікація

Студенти стали жертвами Азарова і Табачника

Нещодавно УГСПЛ звернулась до Міносвіти і науки з вимогою пояснити, чому вищі навчальні заклади стягують з студентів оплату за виготовлення дипломів. Адже Закон України «Про вищу освіту» передбачає державне фінансування цих витрат.

У відповідь на звернення Міністерство зазначило, що в державному бюджеті не передбачено видатків на оплату виготовлення дипломів для випускників вищих навчальних закладів. А це фактично скасовує вимоги статті 9 ЗУ «Про вищу освіту» , яка передбачає виготовлення дипломів за рахунок бюджету.

Водночас слід наголосити на тому, що у самому ЗУ «Про державний бюджет України на 2010 рік», як і у законі про державний бюджет за попередній рік не передбачено того, що виготовлення дипломів відбувається за рахунок самих випускників, а лише зазначається, що «виготовлення документів про освіту реалізується в розмірах і порядку, визначених Кабінетом міністрів України в межах видатків, врахованих у розрахунках до Державного бюджету України та місцевих бюджетів». І вже Постановою Кабінету міністрів України встановлювалось положення, яке зобов’язало студентів оплачувати виготовлення дипломів.

Вимоги статті 9 ЗУ «Про вищу освіту» продовжують бути чинними, їх дія не призупинена і не скасована, а отже при вирішенні питання щодо фінансування виготовлення дипломів ці вимоги мали бути взяти до уваги. І те, що законом про бюджет ці витрати не були передбачені аж ніяк не скасовує визначені у законі положення, а говорить лише про порушення законодавства у цій сфері.

Фактично на сьогодні кожен випускник вищого навчального закладу, який навчався за кошти держави вправі звернутися до суду за захистом свого права, але зважаючи на незначну плату за виготовлення диплому (близько 35 грн) і складність судового процесу, навряд чи знайдеться багато охочих це зробити, а отже місію, яку поставила держава щодо економії на студентах можна вважати виконаною.

Додатково дивіться статтю “Як зекономити на студентах”

Відповідь міністерства освіти можна прочитати тут: 

 minosvitu,

 minosvitu2

Картинка з сайту: http://www.univer.by

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: