Публікація

Студента-ВПО залишили без виплат через навчання за кордоном

Останнім часом через багаточисельні матеріали у ЗМІ в українському суспільстві склалася думка, що у складні ситуації через перевірки внутрішньо переміщених осіб потрапляють лише пенсіонери. Це не зовсім так, адже молодь теж відчуває на собі дискримінаційне відношення після переїзду з однієї частини країни в іншу.

Наталія Єсіна

До громадської приймальні УГСПЛ у м. Суми звернувся пан А. 1999 року народження, переселенець зі східної частини України.  Наразі він здобуває освіту на денній формі навчання в одному з університетів Сум. Державою йому була призначена пенсія у зв’язку з втратою годувальника. Завдяки сумлінному навчанню та можливостям університету, який має міжнародних партнерів, перед хлопцем відкрилася цікава перспектива – провести деякий час за кордоном, в одній із країн, напрацьовуючи практичні знання та досвід. Тож деякий час студент був відсутнім за місцем своєї реєстрації. А коли повернувся, дізнався, що нарахування та виплата належної йому пенсії з квітня 2018 року були припинені територіальним органом Пенсійного фонду України.

Більше того, скасована була і довідка ВПО, через що чиновники з ПФУ вирішили, що хлопець навіть отримав надмірно сплачені 262,47 грн, які треба повернути державі… Відновити виплату пенсії можливо було лише через шість місяців, тобто з жовтня 2018 року, після виконання всіх процедур, необхідних для її призначення і передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 року № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам». Але навіть через півроку студент не отримав би заборгованість, накопичену за період невиплати. Це безпідставне та несправедливе рішення про припинення нарахування і виплати пенсії поставило хлопця у скрутне матеріальне становище, адже окрім невеличкої стипендії у нього не залишилося інших джерел доходів.

З такими діями Сумського об’єднаного управління ПФУ області  А. був не згоден. Тим більше, він і надалі планує продовжувати свої навчальні поїздки за кордон – доки є можливість вдосконалювати свої знання та напрацьовувати цікавий професійний досвід. Чому через свою сумлінність в навчанні він може бути покараний державою – хлопцю було зовсім незрозуміло.

Юристи громадської приймальні УГСПЛ у Сумах цілком підтримали обурення студента, тому у його інтересах підготували та направили до Сумського окружного адміністративного суду позов до відповідача – територіального органу Пенсійного фонду України з наступними вимогами:

  • визнати протиправною бездіяльність Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області щодо припинення нарахування і виплати пенсії;
  • зобов’язати Сумське об’єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області нарахування та виплату пенсії, а також сплатити заборгованість, яка виникла з часу припинення нарахування та виплати пенсії, з одночасним скасуванням свого рішення про утримання надміру виплаченої суми пенсії у розмірі 262,47 грн.

Крім того, від імені студента юристи склали заяву про звільнення від сплати судового збору. В ній було обґрунтовано чому хлопець не має можливості заплатити вагому суму – 1409 грн 60 коп, оскільки це навіть більше, ніж його стипендія у 1360 грн.

Справа була вирішена судом першої інстанції позитивно – позов студента задоволено у повному обсязі. Але у липні 2018 року відповідач – територіальний підрозділ ПФУ – направив апеляційну скаргу за цим рішенням, не погоджуючись, що студент має право отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника через те, що буває іноді відсутнім за місцем реєстрації ВПО. Наскільки це справедливо – доведеться вирішувати колегії апеляційного суду.

Фото обкладинки: kam-pod.gov.ua

Нагадаємо, що 4 липня Київський апеляційний адмінсуд підтримав позицію Окружного адмінсуду, який скасував нормативні акти Кабінету міністрів України щодо перевірок переселенців задля отримання пенсій та соціальних виплат. Позов проти рішень Кабміну ініціював голова Громадського комітету захисту конституційних праві і свобод громадян, екс-голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Микола Козирев. Правозахисник та переселенець вимагав скасувати зазначені нормативні акти.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: