Публікація

Структура власності каналу „1+1”

Ліцензією на телевізійне мовлення під логотипом „1+1” володіє Телерадіокомпанія у формі Товариства з обмеженою відповідальністю „Студія „1+1”. Інститут Медіа Права має офіційні дані Державного комітету статистики України, відповідно до яких, засновниками Телерадіокомпанії у формі ТОВ „Студія „1+1” є дві особи: Роднянський Олександр Юхимович, який володіє часткою у 70 % та Іноземне підприємство „ІНТЕР-МЕДІА”, яке має частку 30 %. Зазначаємо, що повідомлення багатьох засобів масової інформації про факт володіння Роднянським незначною часткою телеканалу не відповідають дійсності – Роднянський одноособово здійснює контроль за „Студією 1+1”, оскільки його пакет у 70 % є контрольним.


Про другого учасника „Студії 1+1” відома така офіційна інформація: „Іноземне підприємство „ІНТЕР-МЕДІА” зареєстроване у Шевченківському районі міста Києва по вулиці Мельникова, 42. Згідно з даними Державного комітету статистики України єдиним засновником „ІНТЕР-МЕДІА” є компанія „ІННОВА ФІЛЬМ ГМБХ”, зареєстрована у Дюссельдорфі (Німеччина), за адресою Сан-Ремо Штрассе 15 40545 (дані станом на 1 грудня 2005 року).

Детальніша інформація про засновників компанії „ІННОВА ФІЛЬМ ГМБХ” в українських органах влади відсутня. Тому можна лише припустити, що цю німецьку фірму контролює Борис Фуксман (Фуксмана у засобах масової інформації називають родичем Роднянського). Цей факт підтверджує сам Фуксман, у своєму інтерв’ю для газети „Дзеркало Тижня” (http://www.zerkalo-nedeli.com/ie/print/31387) він говорить про те, що контролює 30 % каналу „1+1” та згадує при цьому „ІННОВА ФІЛЬМ”.


Офіційних слідів американського мільярдера Рональда Лаудера та його медіа-корпорації Central Media Enterprises Ltd (CME) у структурі власності телеканалу „1+1” не виявлено взагалі. І це при тому, що і „Телекритика”, і „Дзеркало Тижня” та інші видання, наприклад „Контракти”
(http://www.kontrakty.com.ua/show/ukr/print_article/32/3520056016.html), регулярно пишуть, що саме Лаудеру належить контрольний пакет плюсів. Найчастіше чомусь звучить цифра у 60 %, але це не відповідає офіційним документам.


Участь Лаудера у плюсах теоретично можлива у двох формах. По-перше, він може мати частку разом із Фуксманом у компанії „ІННОВА ФІЛЬМ ГМБХ”. По-друге, що більш вірогідно, він може контролювати інші компанії, які тісно пов’язані з компанією „1+1” і без яких „1+1” не зможе функціонувати. Це фірми, через які здійснюється більшість фінансових операцій: наприклад, продаж реклами, виробництво програм, придбання обладнання, оплата праці тощо. За інформацією Інституту Медіа Права особливість структури власності телеканалу „1+1” як раз і полягає у тому, що офіційна структура власності дуже прозора і чітка, однак, насправді, навколо „1+1” існує від декількох до кількох десятків інших фірм, без контролю за якими не можливо ефективно розпоряджатися телеканалом. Саме з цих міркувань конфлікт між Коломойським і Роднянським щодо 70 % Студії „1+1” має вирішитися виключно мировою угодою, оскільки навіть, якщо Коломойський виграє позов і отримає частку Роднянського в „1+1”, контролювати повністю телеканал він не зможе.

Висновки.
1. Формально структура власності каналу „1+1” є прозорою та відкритою; власник телеканалу Роднянський є публічною особою. На відміну від телеканалу „Інтер” „плюси” не користуються заплутаними схемами, які виводять повний контроль за підприємством на офшори.


2. Не зрозумілою та не прозорою є участь у телеканалі Рональда Лаудера та його компанії Central Media Enterprises Ltd (CME). Офіційні документи з державних органів статистики не містять жодних згадок про таких осіб. Тому без відповіді залишається питання, що ж саме і як контролює пан Лаудер.


3. Інститут Медіа Права вважає, що за простою на перший погляд офіційною схемою власності криється інша прихована схема, в якій задіяна ціла низка юридичних осіб, що мають вплив на телеканал „1+1”. Зробити висновки щодо розподілу сил в межах всіх компаній не можливо, однак вважаємо, що лідируючі позиції у будь-якому разі все ще має пан Роднянський.


Загалом структуру власності телеканалу „1+1” можна оцінити як відносно прозору.

Тарас Шевченко
Директор Інституту Медіа Права

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: