Публікація

Стратегічний підхід до подолання наслідків конфлікту: права людини, перехідне правосуддя, синергія експертного потенціалу

20 листопада 2017 року Офіс Омбудсмана в черговий раз став місцем, де почалася робота однодумців над цікавим та перспективним документом. Концептуальний та стратегічний за своєю природою, документ поки що отримав назву «Засади державної політики захисту прав людини задля подолання наслідків збройного конфлікту». Його метою є розробка державної філософії подолання проблем, спричинених збройним конфліктом, та відповідно – допомога у формуванні зрозумілих та ефективних кроків уряду у найближчий час.

Суспільство очікує від держави на допомогу тим, хто постраждав від конфлікту. Жертви конфлікту вимагають також притягнення винних до відповідальності та відновлення своїх прав, потерпаючи від браку ефективного розслідування воєнних злочинів.

До робочої групи, досить нечисельної, увійшли фахівці Секретаріату Уповноваженого з прав людини, експерти неурядових організацій, народний депутат І. Лапін з його командою, а також (дистанційно) – представники профільних міністерств.

Взявши за основу обговорення підходи перехідного правосуддя (Transitional Justice), робоча група від самого початку погодила переважно відновлювальний характер державної політики стосовно жителів окупованих та анексованих територій. Визнання їх жертвами конфлікту, надання за можливості компенсації за спричинену шкоду, відмова від будь-яких переслідувань та обмежень тих, хто зараз працює на непідконтрольних територіях, забезпечуючи роботу комунальних інфрастуктур, надаючи медичні, юридичні та освітні послуги, соціальний захист. Питання кримінальної відповідальності, на переконання робочої групи, мають стосуватися виключно вузького кола осіб – тих, хто безпосередньо вчиняв загально-кримінальні та воєнні злочини.

Автори «Засад державної політики» констатували увесь спектр проблем щодо компенсації завданої жертвам конфлікту шкоди. Це процедури встановлення статусу жертви, ідентифікації особистості, створення реєстрів та баз даних, питання експертної оцінки завданих збитків, проблеми документального підтвердження, наявності експертів та службовців для опрацювання запитів, що надійдуть від декількох мільйонів громадян. Тому в якості одного з варіантів вирішення проблеми законодавцям буде запропоновано створення компенсаційних фондів, що будуть наповнюватися з декількох джерел: з бюджету України, з міжнародних фондів гуманітарної та технічної допомоги, з бюджету Російської Федерації як країни-агресора.

Наступні кроки в розробці «Засад державної політики» – вирішення питання документування та розслідування воєнних злочинів; реформування судових та правоохоронних органів, здатних здійснювати ефективний правовий захист населення; відновлення правових зв’язків із громадянами України, які проживають на території, непідконтрольній Уряду України; верифікація документів цивільно-правового характеру. Враховуючи обсяг та складність порушених проблем, члени робочої групи будуть вдячні за експертну допомогу усім зацікавленим сторонам.

 Олег Мартиненко, керівник аналітичного напрямку УГСПЛ

Фото –  UNHCR/Andrew McConnell

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: