Публікація

Статус померлих осіб, смерть яких не була зафіксована належним чином

Внаслідок бойових дії під час війни росії проти України багато людей померли. Частина з них неідентифіковані як померлі або їх смерть не зафіксована належним чином.  Відповідно родичі не мають належного медичного свідоцтва про смерть особи або не знають чи перебуває особа в живих.

Наразі існує декілька механізмів фіксування фактів смерті або зникнення особи:

  • Встановлення факту смерті особи судом (ст. 315, 317 ЦПК).
  • Оголошення судом фізичної особи померлою (ст. 46 ЦК).
  • Визнання судом особи безвісно відсутньою (ст. 43 ЦК).

Кожне з цих звернень до суду має свої правові підстави та строки звернення до суду.

 

Встановлення факту смерті особи судом

Наразі стаття 315 ЦПК передбачає можливість звернення до суду з заявою про встановлення:

  • смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;
  • смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

А ст. 317 ЦПК передбачає особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України. Проте вона може застосовуватись судами по аналогії до сьогоднішніх обставин, коли частина територій перебувають під окупацією чи в районі бойових дій.

Заява про встановлення факту смерті особи:

  • може бути подана родичами померлого або їхніми представниками.
  • розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.
  • рішення у справах про встановлення факту смерті особи підлягає негайному виконанню.
  • копія судового рішення видається учасникам справи, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

 

Оголошення фізичної особи померлою

 Заява про оголошення фізичної особи померлою:

  • подається заявником – будь-якою зацікавленою особою.
  • подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.
  • має містити інформацію: для якої мети необхідно заявникові оголосити фізичну особу померлою; обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.
  • подається у строки: якщо особа, яка пропала безвісти у зв’язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців.

Визнання судом особи  безвісно відсутньою

Заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою:

  • подається заявником – будь-якою зацікавленою особою.
  • подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.
  • має містити інформацію: для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи.
  • подається у строки: якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування

Доказова база

При зверненні до суду із вказаними заявами Заявник має надати суду якмога більше доказів смерті чи зникнення особи. Доказами вказаних фактів можуть бути: довідки чи акти про смерть складені свідками, військовими, фото тіла чи місця поховання особи, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо реєстрації заяви про злочин щодо зникнення чи смерті особи, фото, відео, статті ЗМІ щодо обстрілів в період смерті фізичної особи, викрадення особи, покази свідків смерті чи зникнення фізичної особи, які зможуть надати свої покази в суді.

 

Фото: BBC.com

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: