Публікація

Справу про шпіонаж розгляне Європейський суд

Справа Ігоря Сутягіна буде розглядатися у Європейському суді з прав людини. Це перша російська справа про шпіонаж, яку розглядатиме Євросуд.

Вчора Верховний Суд Російської Федерації підтвердив рішення Московського міського суду у справі Сутягіна.

Нагадаємо, що співробітники ФСБ заарештували Сутягіна ще в жовтні 1999 року. За їхньою версією, вчений скористався інформацією, яку надали йому в Міноборони і МЗС РФ для написання аналітичних доповідей для цих відомств. У лютому 1998 року Ігор Сутягін перебував у Лондоні на науковій конференції, де він домовився про співробітництво з тамтешнім бізнесменом Шоном Кіддом. Співробітництво полягало у підготовці Сутягіним оглядів про воєнно-політичне життя Росії. Слідство встановило, що „з червня 1998 року по липень 1999 року Сутягін шляхом аналізу і систематизації опублікованих у російській та закордонній пресі, а також використання інших джерел інформації збирав, зберігав, а потім на семи особистих зустрічах на території іноземних держав передав Ш. Кідду за грошову винагороду свідчення про воєнний і оборонний потенціал Росії, які становлять державну таємницю.” Секретними матеріалами, які вчений передав до іншої країни, суд назвав дві коробки з газетами, журналами, довідниками та енциклопедіями. Які саме інші секретні джерела він використовував не зазначається.

 7 квітня Московський міський суд визнав вченого Сутягіна винним у державній зраді у формі шпіонажу і засудив до 15 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Адвокати просили Верховний Суд відмінити вирок суду і припинити кримінальне переслідування Сутягіна.

Насправді, у цій справі надто багато білих плям. Спочатку, у листопаді минулого року, невідомо з яких причин справу відібрали у судді Петра Штундера і передали іншому – Марині Комаровій, цим самим порушивши вимогу про незмінність суддів. Більше того, не дивлячись на те, що колегія присяжних була на той час уже сформована, суддя Комарова наполягла на тому, щоб її розпустити і набрати нову. Адвокати виявили, що до складу присяжних чи то спеціально, чи то випадково потрапив кандидат не Московського міського суду, а Московського окружного військового суду. Захист вважав це незаперечним доказом того, що вердикт підсудному виніс незаконний склад суду. Колегія Верховного Суду відхилила цей факт, визнавши неспроможними.

Засідання Верховного суду проходило в закритому режимі. Сам підсудний не був присутній у залі, хоч і подавав клопотання про доставку на засідання. Із СІЗО, в якому утримують Сутягіна, був влаштований телеміст. Але адвокати заявляють про те, що йому навіть не дали виступити під час відео-конференції. Як тільки він починав пояснювати мотиви своєї касаційної скарги, судді вимикали звук.

Як повідомляє kolokol.ru, адвокати підсудного повідомили на прес-конференції, що іншого вироку суду вони і не чекали. На думку адвокатів, судді навіть не ознайомилися з текстом касаційної скарги: вона надійшла до суду 16 серпня ввечері, а вже зранку 17 було винесене рішення.

„Міжнародна Амністія” в офіційній заяві виразила глибоку стурбованість з приводу рішення Верховного суду і заявила про глибоке занепокоєння політичними мотивами справи Ігоря Сутягіна. За їхнім повідомленням, Сутягін отримав найдовший термін ув’язнення за державну зраду з часів Радянського союзу в результаті судового розгляду з постійним порушенням міжнародних стандартів справедливого суду. „Міжнародна Амністія” продовжує закликати до повторного слухання згідно з міжнародними стандартами справедливого суду і до звільнення Сутягіна в очікуванні повторного суду.

Свідчення про те, що вчений передав секретну інформацію з доступних широкій громадськості джерел, не могли на зацікавити Європейський суд з прав людини. Це, напевно, одна з причин, через яку його справа буде розглядатися позачергово, у пріоритетному порядку.

Олена Голюк

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: